NOVO ISTRAŽIVANJE

Objavljena golema studija na 60.000 ljudi o konzumaciji omiljene namirnice: ‘Prvih tisuću dana života je ključno‘

Djeca i slatkiši, ilustracija

 Ron Sumners/Panthermedia/Profimedia/Ron Sumners/panthermedia/profimedia
Analizirana je baza podataka sa 60 tisuća ljudi rođenih između 1951. i 1956. godine, kojima se redovito pratilo zdravlje

Znanstvenici sa Sveučilišta Južne Kalifornije otkrili su da smanjenje konzumacije šećera u prvih tisuću dana djetetovog života, dakle od začeća do druge godine, smanjuje rizik od razvoja značajnih zdravstvenih problema u odrasloj dobi, prenosi BBC.

U istraživanju su analizirali učinak prekida racioniranja hrane, što je Ujedinjeno Kraljevstvo provodilo dok se oporavljalo od Drugog svjetskog rata, a završilo je u rujnu 1953. godine. Prosječna potrošnja šećera odmah je porasla s oko 41 gram dnevno na 80 grama po osobi.

Koristili su bazu podataka sa 60 tisuća ljudi rođenih između 1951. i 1956. godine, kojima se redovito pratilo zdravlje. To je znanstvenicima omogućilo uvid u zdravlje rođenih tijekom racioniranja i onih rođenih nedugo nakon toga. Obje su skupine proživjele iste društvene promjene u sljedećih 70 godina, no ključna razlika bila je njihova izloženost šećeru u prvih tisuću dana života.

Rezultati studije objavljene u časopisu Science, pokazuju da ograničavanje unosa šećera u ranoj dobi smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 za 35 posto, a visokog krvnog tlaka za 20 posto. Vjeruju da je prvih tisuću dana ključno razdoblje koje oblikuje zdravlje osobe u budućnosti i da je odgovorno za uspostavu želje za slatkim namirnicama.

image

Slatkiši, ilustracija

Mykhailo Polenok/Alamy/Alamy/Profimedia/Mykhailo Polenok/Alamy/Alamy/Profimedia

Istraživanje je također otkrilo 30 posto veći rizik od pretilosti među bebama koje su konzumirale šećer. Rizik od dijabetesa tipa 2 i visokog krvnog tlaka raste s godinama, ali je porast bio brži kod onih koji su bili rođeni nakon što je prestalo racioniranje šećera.

Majčina prehrana tijekom trudnoće bila je važna, ali najveća zdravstveni benefiti uočeni su kod osoba koje je racioniranje šećera obuhvatilo prije rođenja, sve do početka konzumiranja tvrde hrane.

Tadeja Gracner, jedna od istraživačica, rekla je da rano izlaganje šećeru može utjecati na metabolizam i kako tijelo reagira na hranu tijekom života. Dodala je da je također moguće da konzumiranje šećera u ranoj dobi stvara doživotnu sklonost slatkoj hrani.

- Rođendanska torta, slatkiši ili kolači u umjerenim količinama, poslastice su u kojima svi trebamo uživati ​​s vremena na vrijeme, ali smanjenje rane izloženosti snažan je korak prema pružanju najboljeg početka života za djecu - rekla je za BBC.

Važno je napomenuti da je studija promatrala učinak udvostručenja potrošnje šećera u cijeloj zemlji, umjesto praćenja prehrane svake pojedine osobe. Moguće je da je u to vrijeme bilo i drugih promjena koje su mogle dovesti do zdravstvenih razlika.

Ipak, istraživači tvrde da ukidanje drugih racioniranih prehrambenih proizvoda u istom razdoblju, nije promijenilo nacionalnu prehranu, s potrošnjom proteina i masti koja je ostala jednaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. prosinac 2024 17:16