RIJEDAK SLUČAJ

OTKAZALI MU BUBREZI JER JE PIO PREVIŠE LEDENOG ČAJA Liječnici ostali u šoku kada su otkrili uzrok bolesti

Nakon što su 56-godišnjem muškarcu iz SAD-a otkazali bubrezi, liječnici su otkrili neočekivani uzrok njegove bolesti - pio je po tri i pol litre ledenog čaja svaki dan.

Poput epizode ‘Doktora Housea,’ liječnici su eliminirali jedan po jedan mogući uzrok, dok nisu nabasali na stvarni uzročnik njegovih problema. Muškarac je liječnicima usput napomenuo kako pije oko 16 čaša od dva i pol deci ledenog čaja svaki dan. Crni čaj u sebi sadrži kemikaliju za koju se zna da u velikim količinama može uzrokovati bubrežni kamenac ili čak zatajenje bubrega.

- Bilo je to jedino racionalno objašnjenje, rekla je dr. Umbar Ghaffar sa Sveučilišta u Arkanzasu. Dr. Ghaffar i još dvoje njezinih kolega opisali su cijeli slučaj u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine.

Muškarac se prvi put prijavio u bolnicu prošlog svibnja s mučninom, slabošću, umorom i bolovima u mišićima. Liječnici su zaključili da su njegovi bubrezi začepljeni i upaljeni kemikalijom oksalatom. Smjesta su ga poslali na dijalizu, na koju će vjerojatno morati ići do kraja života.

Osim u crnom čaju, oksalat se nalazi i u špinatu, koštunjavom voću i čokoladi. Pijući oko tri i pol litre čaja svaki dan, muškarac je u sebe unosio po deset puta više okslata nego prosječni amerikanac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 06:48