JEDNOSTAVAN RECEPT

OVOM DIJETOM SKINUT ĆETE 3 KILOGRAMA DO BOŽIĆA! Nutricionisti su je kreirali za predblagdanski period

Dijetu nazvanu Shape-up nutricionisti su kreirali za predblagdanski period. Ta jednostavna dijeta bazira se na dnevnom unosu 1250 kalorija, a obiluje namirnicama bogatim vlaknima kako biste se dulje osjećali siti, ali i puni energije.

Dijetu počnite mjesec dana prije blagdana. Trebali biste izgubiti 1,5 do 2 kilograma u prvom tjednu dijete te još po jedan kilogram u iduća tri tjedna do Božića. To je moguće jer su u jelovniku predložene namirnice s niskim glikemijskim indeksom koje postupno oslobađaju energiju. Na taj način bit ćete dovoljno siti da uopće ne razmišljate o međuobrocima.

Dijeta je idealna za one koji žele izgubiti nekoliko kilograma uoči blagdana, bez puno odricanja i gnjavaže. Naravno, može se primijeniti i uoči bilo koje druge važne prilike, vjenčanja, promocije, rođendana...

Faza pripreme

Svaki dan odaberite doručak, ručak i večeru iz popisa prijedloga koji vam donosimo. Osim toga, trebali biste piti šest do osam čaša vode dnevno, no možete ih zamijeniti i zelenim čajem ili biljnim uvarcima.

Za doručak uvijek treba popiti 120 ml obranog mlijeka (možete ga dodati u čaj ili kavu). To je temeljno pravilo koje vrijedi za svaki dan bez obzira na to koji prijedlog doručka odaberete.

Pazite da svaki dan imate barem jednu porciju povrća. Ako ga u predloženim jelovnicima nema, dodajte voće ili povrće (kelj, cikoriju, tikvicu, brokulu, salatu), svježe, kuhano u vodi ili na pari.

Kod ribe prednost dajte masnim vrstama kao što su losos ili srdele, koje obiluju omega-3 masnim kiselinama.

Doručak

1 zdjelica (40 g) žitnih pahuljica sa 125 ml obranog mlijeka; jedna jabuka

1 čašica prirodnog jogurta (125 ml) sa smanjenim udjelom masti i dvije žlice müsla

1 zdjelica (30 g) integralnih žitarica s medom, 125 ml obranog mlijeka, šaka grožđica ili drugog suhog voća

1 ploška integralnog dvopeka i 175 grama jogurta

3 žlice suhog voća ili jedna svježa voćka i orasi/müsli sa 125 ml obranog mlijeka

Ručak

1 pecivo od 50 g premazano nemasnim sirom + salata od kuhanog kukuruza i mahuna

2 tacosa ili jedna palačinka nadjevena obiljem zelenog lisnatog povrća (zelena salata, špinat, matovilac...), svježom ili kuhanom rajčicom i paprikom te naribanim sirom (ementaler)

70 grama integralnog kruha s kuhanim pilećim prsima, matovilac i 2 čajne žličice majoneze s manje masnoća

zdjelica juhe od povrća + 1 žlica sira za mazanje raspoređena na tri krekera + 3 ploške rajčice

250 g tune + 125 g jogurta

2 ploške kruha od miješanih žitarica začinjene s puno lisnatog zelenog povrća + 1 od sljedećih namirnica po izboru: račići; nemasni sir za mazanje; ploške kuhane šunke; ploške puretine; tuna konzervirana u slanoj vodi

srednje velik krumpir pečen u pećnici s jednom od sljedećih namirnica po izboru: 3 žlice graha; tanke ploške pršuta + 2 koluta ananasa iz kompota; tanjur guste juhe od povrća (bez krumpira); 1 čašica svježeg kravljeg sira s vlascem + naribana mrkva

Večera

100 g integralne tjestenine s kuhanom brokulom i začinjene sirovim uljem i paprom; zdjelica malina

pečena pileća prsa + 2 mala krumpira skuhana ili pečena u pećnici, mrkva i cvjetača; sorbet od limuna

100 g fileta lososa pečenog na žaru s jednim malim krumpirom pečenim u pećnici te s dvije žlice narezanih gljiva i luka

ražnjići od račića: 150 g račića nabodenih na 2 štapića naizmjence s gljivama i lukom (začinite paprom i malo ulja te ispecite na grilu); kuglica sladoleda

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:16