Žene koje konzumiraju više od tri gazirana pića tjedno mogu imati povećan rizik za razvoj raka dojke, pokazalo je istraživanje provedeno na Sveučilištu Laval u Quebecu.
Znanstvenici su otkrili da, što su više gaziranih pića pile ispitanice uključene u istraživanje, to je bila veća gustoća tkiva njihovih dojki, a to je poznati rizičan faktor za razvoj raka dojke.
Dojke s gustim tkivom imaju manje masnog, a više žlijezdanog tkiva kao i potpornog tkiva koje okružuje žlijezde. Žene s gustim tkivom dojki imaju veći rizik za razvoj raka dojke jer u njihovim dojkama ima više stanica koje mogu postati kancerozne. Osim toga, veći su izgledi da tumori dojke kod takvih žena prođu neopaženo jer ih je teže uočiti na mamografiji.
Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr
- Znamo da se konzumacija šećera jako povećala, a rezultati ove studije pokazuju kakve posljedice prehrambene navike mogu imati na gustoću dojki, što je jedan od najvažnijih indikatora rizika za razvoj raka dojke – rekao je autor istraživanja dr. Caroline Diorio.
Za potrebe istraživanja 1.555 žene, od kojih je polovica bila u premenopauzi, a polovica u postmenopauzi, odgovorilo je na pitanja o tome koliko često piju zaslađene voćne sokove i gazirana pića. Potom su znanstvenici na mamografu mijerili gustoću njihovi dojki. – Od svih ispitanica, one koje su konzumirale više od tri gazirana pića tjedno imale su u prosjeku gustoću dojki od 29,6 u usporedbi s 26,2, kolika je bila prosječna gustoća dojki kod ispitanica koje nisu pile takva pića. Povećanje gustoće dojki za oko tri posto nije nimalo zanemarivo kad je riječ o riziku za razvoj raka dojke – rekao je dr. Diorio.
Za usporedbu, treba reći da se pokazalo da su zdrave žene s visokim rizikom za razvoj raka dojke koje su primale lijek tamoxifen (lijek za liječenje raka dojke) tijekom četiri i pol godine imale smanjenje gustoće dojki od 6,4 posto, kao i da tamoxifen može smanjiti rizik za razvoj raka dojke za 30 do 50 posto kod žena s povišenim rizikom.
Inače, smatra se da šećer može potaknuti rast stanica, a samim time i povećanje gustoće tkiva dojki. – S obzirom na sve veću konzumaciju šećera u cijelom svijetu te zdravstvenim problemima koji su povezani s tim, vrlo je važno nastaviti istraživanja o toj temi, kao i upozoravati javnost o vrlo opasnim posljedicama prekomjernog unosa šećera – rekao je autur studije objavljene u časopisu BMC Public Health.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....