REVOLUCIONARAN TRETMAN

POČINJE NOVA ERA U LIJEČENJU KARCINOMA Znanstvenici: 'Genetska terapija je nova nada'

 Getty Images

Ovo ljeto će u Velikoj Britaniji započeti testiranje novih lijekova namijenjenih oboljelima od karcinoma pluća. Stručnjaci kažu da će s tim lijekom započeti nova era u borbi protiv ove zloćudne bolesti.

U dosad neviđenoj suradnji između tima istraživača, tamošnjeg državnog zdravstvenog osiguranja i farmaceutske industrije, znanstvenici će ispitati genetske predispozicije oboljelih od zloćudnih tumora kako bi im pomogli da identificiraju lijekove učinkovite za specifične varijante karcinoma pluća.

Znanstvenicima iz Britanskog istraživačkog centra za karcinome, koji su potaknuli 'genetsku revoluciju', odnosno genetski pristup u tretiranju oboljelih od karcinoma, dd lipnja ove godine biti će dostupni svi podaci iz sustava farmaceutskih divova kao što su AstraZeneca i Pfizer.

Inicijalno će se testirati djelotvornost 14 različitih lijekova namijenjenih za 21 vrstu genetskih abnormalnosti koje su ranije identificirane u tumorima nekoliko stotina oboljelih od karcinoma pluća.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

U konačnici bi temeljeno na rezultatima ovih testiranja bilo omogućeno da svi oboljeli, s različitim genetskim mutacijama karcinom, dobiju varijantu lijeka koji će moći liječiti njihov specifični karcinom.

U proteklom desetljeću došlo se do značajnih saznanja u razumijevanju i tretiranju karcinoma. Nove tehnologije omogućile su znanstvenicima da po prvi puta izvrše detaljne genetičke analize tumora, otkrivajući promjene na molekularnoj razini koje se događaju kada se stanica krene trasformirati iz zdrave u oboljelu.

Znanstvenici su identificirali širok raspon specifičnih abnormalnosti, i karcinomi - koji su donedavno smatrani jedinstvenom pojavom, i jednim oblikom oboljenja - sada su prepoznati kao oboljenje koje je od slučaja do slučaja različito: pacijenti obolijevaju od različite genetske mutacije karcinoma.

Ovo testiranje lijeka bit će provedeno kod pacijenata s neizlječivim oblikom uznapredovalog karcinoma, i bit će prvo takve vrste na svijetu.

Profesor Peter Johnson, upravitelj kliničkog odijela centra za istraživanje karcinoma, rekao je kako je ovo početak 'uzbudljivog doba u borbi protiv ove zloćudne bolesti'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:47