SMRTONOSNA KLOPKA

Podaci su jezivi: Pogledajte koliko raste temperatura u autu na suncu za samo 10 minuta, ni napola otvoreni prozori ne pomažu

Dijete u automobilu (ilustracija)

 JVP Zagreb/profimedia
Evo kolika je stvarno temperatura u automobilima u 16h, na sedištu i volanu dok je napolju +40. Merili smo u crnom i belom autu (FOTO)

Svakog ljeta u medijima nailazimo na iste zastrašujuće vijesti: netko je ostavio dijete u zaključanom automobilu na suncu. Samo jučer vatrogasci su spašavali djecu u dva slučaja, roditelji su ih ostavili u kipućim autima u Makarskoj i Kaštelima.

Često prolaznici tako nešto uoče na vrijeme, no ima i slučajeva gdje zbog izlaganja ekstremnim vrućinama dijete ili kućni ljubimac snose trajne posljedice ili, u najgorem slučaju, umru.

Naime, automobil parkiran na ljetnom suncu za one u njemu ubrzo će se pretvoriti u smrtonosnu klopku, čak i kada su prozori djelomično otvoreni.

Tijekom sunčanog dana kada vanjska temperatura iznosi 30 °C temperature u automobilu rapidno rastu već za nekoliko minuta.

Svatko tko je na vrućini ugasio automobil i nije odmah izašao iz njega mogao je doslovno osjetiti kako automobil iz već za koju minutu postaje neugodno vruć.

Za desetak minuta temperatura u autu će s klimatiziranih 22 popeti na oko 35, a za pola sata u autu će već biti oko neizdrživih 46 stupnjeva. Što je vanjska temperatura veća auto će se brže zagrijavati.

Tablicu koja prikazuje porast temperature u automobilu s obzirom na vremenski odmak objavili su i zagrebački vatrogasci, a podaci su vrlo šokantni.

image

Temperature u automobilu

/Jvp Zagreb

Temperature u autu na suncu mogu se popeti i na 70 stupnjeva, a nije bezopasno ni kada vani nije tako vruće. Primjerice ako je vanjska temperatura 22 stupnja, auto će se na suncu već za sat, dva vremena lako zagrijati i na više od 50 °C. Otvoreni prozori ne igraju gotovo nikakvu ulogu kad je u pitanju smanjenje temperature u parkiranom autu.

Za desetak minuta temperatura u autu će s klimatiziranih 22 popeti na oko 35, a za pola sata u autu će već biti oko neizdrživih 46 stupnjeva. Što je vanjska temperatura veća auto će se brže zagrijavati.

Njemački ADAC je proveo istraživanje u kojem su utvrdili da se s dva napola otvorena prozora zagrijavanje unutrašnjosti smanjilo za samo dva do tri stupnja Celzijusa u odnosu na slučaj kada su prozori bili potpuno zatvoreni.

Sve ovo vrlo su zabrinjavajući podaci uzmemo li u obzir da temperature već od oko 46 stupnjeva mogu predstavljati veliki rizik za život djeteta, dok su neke vrste psa osjetljive i kod osjetno nižih temperatura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. kolovoz 2024 13:48