Znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji otkrili su da jedenje velikih količina crvenog mesa može uzrokovati rak.
Naime, tijekom istraživanja znanstvenici su otkrili da svinjetina, govedina i janjetina sadrže šećer Neu5Gc koji se inače nalazi u organizmima mesoždera, ali ne i ljudi.
To znači da će ljudsko tijelo nakon unosa crvenog mesa pokrenuti imunološki odgovor na šećer Neu5Gc, pa će proizvesti antitijela koja mogu potaknuti upalu i eventualno uzrokovati rak.
Znanstvenici s kalifornijskog sveučilišta dokazali su u svom eksperimentu da genetski modificirani miševi, koji ne proizvode navedeni šećer, razvijaju tumore nakon što ga konzumiraju u većim količinama.
- Iako su se kod miševa pojavili tumori, teže ćemo ovo dokazati kod ljudi. Ovo istraživanje će također pomoći u povezivanju jedenja crvenog mesa s bolestima poput ateroskleroze i dijabetesa - rekao je dr. Ajit Varki.
- Naravno, umjereno jedenje crvenog mesa može biti dobro za mlade ljude. Nadamo se da će naš rad pomoći u rješavanju ove zagonetke - dodao je dr. Varki, pišu američki mediji.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....