GADNA NUSPOJAVA

Probiotici pacijentu iz Japana prouzročili smrtonosnu infekciju: ‘Radi se o poznatom riziku..‘

Uzimanje probiotika, ilustracija

 /Shutterstock
Bakterijemija povezana s probioticima najčešće se viđa kod starijih pacijenata s višestrukim medicinskim problemima

Muškarac iz Japana preminuo je nakon rijetkog slučaja infekcije krvotoka koju su prouzrokovali probiotici, prenosi Live Science.

Pronađen je na podu svog doma i zatim odveden u bolnicu. Liječnici su otkrili da je imao metaboličku acidozu, tijekom koje se kiselina nakuplja u krvi. U slučaju 70-godišnjaka prouzrokovala ju je infekcija pluća, ozljeda bubrega i obilno konzumiranje alkohola u prošlosti.

Daljnji testovi otkrili su da je bio pozitivan na SARS-CoV-2 virus, stoga su ga prebacili na jedinicu intenzivne njege. Liječnici su sumnjali da istovremeno ima i bakterijsku infekciju, zbog kojih su mu bili propisani antibiotici.

Zbog njih je dobio dijareju i propisali su mu probiotik koji sadrži soj Clostridium butyricum, koji se često koristi i prema istraživanjima, navedene bakterije se nalaze u crijevima 20 posto zdravih osoba.

Nakon gotovo dva mjeseca u bolnici, kod pacijenta se pojavio umor, oteklina i stalna bol u abdomenu. Testovi su otkrili da ima manjak dotoka krvi u crijeva i da mu u krvi raste bakterija Clostridium butyricum. Time je bila potvrđena infekcija krvotoka, a pomna analiza genoma potvrdila je da se radi o identičnim bakterijama kao i u probiotiku.

Ubrzo su mu zatajili organi i nije mogao biti operiran zbog nestabilnog stanja. Bio je prebačen na palijativnu skrb i preminuo nakon 60 dana u bolnici.

Slučaj je objavljen u časopisu BMJ Case Reports, čiji autori navode da je pacijent imao opsežnu medicinsku povijest, što je vjerojatno povećalo rizik od rijetke pojave bakterijemije povezane s probioticima.

Bakterijemija povezana s probioticima najčešće se viđa kod starijih pacijenata s višestrukim medicinskim problemima. U ovom slučaju, pacijent je bio stariji i imao je povijest pušenja, raka debelog crijeva, visoki krvni tlak i bolove u prsima zbog bolesti srca. Dobio je i steroid koji može potisnuti imunološki sustav.

Radi se o poznatom riziku uzimanja probiotika, koji se sastoje od živih mikroorganizama korisnima tijelu. Autori tvrde kako ovaj pacijent i slična izvješća o nuspojavama izazivaju zabrinutost oko korištenja probiotika. Također se ne radi o prvom takvom slučaju kod soja Clostridium butyricum.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 00:56