Zvijezda Bayerna iz Münchena i jedan od najboljih napadača današnjice Robert Lewandowski ovog je tjedna otkrio kako imao pomalo neobičnu prehrambenu naviku, za koju tvrdi da mu pomaže da bude u formi.
Prije glavnog obroka poljski nogometaš prvo pojede desert, u njegovom slučaju čokoladni brownie.
Riječ je o takozvanom "backwards eatingu" (u slobodnom prijevodu - jedenje naopačke ili obrok naopačke) koji Lewandowski prakticira zajedno sa suprugom Annom. Tako zvijezda Bayerna u svom tipičnom obroku prvo pojede brownie, potom rižu koju slijedi meso ili riba, a sve završi juhom ili salatom. Ideja je da se odvoje ugljikohidrati i proteini kako bi se osiguralo da tijelo ne bude prezasićenom miksom raznih sastojaka, piše Daily Telegraph.
Ovaj režim prehrane nije posve bez logike, piše isti portal. Tako je studija znanstvenika s Imperial College London iz 2014. godine zaključila da ako obrok počinje s hranom koja obiluje šećerom, to jest bogata je glukozom, kasnije je lakše kontrolirati apetit. To je zbog enzima glukokinaza koji pomaže mozgu "pratiti" koliko je glukoze konzumirano. Ako je unos glukoze premalen, mozak govori tijelu da nađe više hrane koja obiluje šećerom, piše Daily Telegraph.
Mozak zna kad je dosta
Iz toga dr. James Gardiner, znanstvenik koji je radio na tom istraživanju, zaključuje da glukozom bogata hrana na početku obroka pomaže mozgu da odluči kada je konzumirano dovoljno hrane, čime se lakše sprječava prejedanje. Do sličnog zaključka došla je i studija koju je 2019. objavilo Američka psihološka udruga. Prema njima, ljudi koji na početku obroka pojedu nešto slatko u konačnici konzumiraju manje kalorija.
No, stručnjaci nisu toliko oduševljeni režimom bračnog para Lewandowski. Tako nutricionistkinja Nitisha Patel kaže da princip "prvo desert" me bi preporučila ljudima osim ako im to nije propisao registrirani nutricionist/kinja. Ona kaže da uspješna prehrana puno više ovisi o kvaliteti hrane koju unosimo, a manje o redoslijedu kojom ju konzumiramo.
- Ako ćete prvo jesti čokoladni brownie a tek onda salatu, to će uzrokovati rast razine inzulina. Ako se to radi konstantno, to bi moglo dovesti do otpornosti na inzulin pa čak i razvoja dijabetesa. Ključ je u umjerenom konzumiranju slatkog, smatra Patel.
Također dodaje i da većina nutricionista izbjegava preporuke o uparivanju hrane, poput ugljikohidrata i proteina, osim ako netko boluje od nedostatka enzima. Iznimka se odnosi na voće koje se probavlja brže od većine druge hrane. A kada se miješa s drugom hranom, na primjer jogurtom, brže fermentira što može rezultirati osjećajem napuhnutosti, plinovima i grčevima. Stoga je bolje da se voće jede samo.
Jesti obilno rano u danu
- Pouzdano je ustanovljeno da obilniji obrok u ranijoj fazi dana može biti blagotvoran za mršavljenje. Naša tijela sagorijevaju manje kalorija tijekom noći, što znači da lakši obrok navečer može biti mnogo bolji za organizam. Vaš mozak glukozu treba kao izvor energije stoga je bolje pojesti obilan obrok ujutro kada trošite više kalorija, zaključuje Patel.
Što se tiče Lewandowskog, Patel napominje da je vrlo važna koji tip slatke hrane jede. Na primjer, jede samo čokoladu koja je napravljena od čistog kakaa, a suzdržava se od konzumiranja laktoze i bijelog brašna. Umjesto kravljeg mlijeka koristi zobeno mlijeko, jede vege špagete, a meso i ribu uzima samo od pažljivo odabranih proizvođača.
Što se tiče psihološke strane prehrane, stručnjaci smatraju da nema problema u tome da si ponekad dozvolite slatko. Kada se jede strateški, to može čak doprinijeti i do blagotvorne promjene prehrambenih navika. Kao opće pravilo Patel preporučuje da se jede po režimu 80/20 - to jest, da se u 80 posto slučajeva jede zdravo, a u preostalih 20 posto se možete počastiti nekom poslasticom.
- Ako ste razumni i kontrolirate svoje porcije, možete si dozvoliti poneku slasticu. Jedite je polako i uživajte u njoj, zaključuje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....