USPJEŠNIJE LIJEČENJE

PUŠENJE I PSIHIČKE BOLESTIČak 50% osoba koje svakodnevnopuše imaju problem s alkoholom

Medicinski stručnjaci koji se bave osobama s psihičkim oboljenjima često navode kako osobe sklone depresivnom ponašanju, anksioznosti ne mogu prestati s pušenjem zbog emotivnog zdravlja. Novo provedeno istraživanje pokazuje kako osobe koje se bore s problemima raspoloženja ili s različitim ovisnostima mogu prestati s pušenjem.

Istraživanje dokazuje kako smanjenje broja popušenih cigareta ili odvikavanje od pušenja dovodi do smanjenja mentalnih problema.

Istraživači upozoravaju kako ne mogu sa sigurnošću reći je li smanjenju boja popušenih cigareta uzrokovalo bolje stanje psihe, pa zatim prestanak pušenja, ali dokazano je kako prestanak pušenja pomaže u liječenju psihičkih bolesti.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Istraživanje je provedeno na 4800 pušača i svi oni koji su imali psihičkih problema nakon tri godine imali su manje problema nego dok su pušili cigarete.

Dokazano je kako 50 posto osoba koje svakodnevno puše imaju problema s alkoholom, dok njih 24 posto ima problema s drogom.

Osobe koje su nastavile pušiti, od njih 42 posto nakon dvije godine oboljelo je od neke vrste poremećaja raspoloženja, njih 16 posto postalo je narkomanima, za razliku od onih koji su prestali pušiti, od kojih je narkomanima postalo samo njih 5 posto.

Ovisnost o cigaretama stvara mnogima probleme, dok samo nakratko izlaz iz nekih stanja, baš kao što to čine sve ovisnosti.

Savjetuje se liječnicima da pokušaju ohrabriti sve pušaće u nastojanju da prestanu pušiti i da onima koji to još ne žele ili ne pomišljaju na prestanak pušenja ukazuju na probleme koji su mogući ili možda čak ukažu i na početak problema s raspoloženjem koji imaju.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:56