Unatoč uvriježenom mišljenju, smrznutu hranu možete konzumirati bez ikakvog straha, piše Guardian. Istraživanje koje je na 1500 ispitanika provela britanska Agencija za kontrolu namirnica, pokazalo je da 43 posto njih smatra da hranu svakako treba smrznuti isti dan kad je i kupimo, 38 posto ih kaže da je opasno ponovno zamrzavati meso čak i nakon što smo ga skuhali ili ispekli, a 36 posto ispitanih vjeruje da hrana postaje opasna ostane li predugo u zamrzivaču.
No, ništa od toga nije istina. Godišnje se, primjerice, u Velikoj Britaniji baci oko 7 milijuna tona hrane, iako je velik dio toga sasvim ispravan za konzumaciju. Naime, čak 4,2 milijuna tona baci se zbog nedoumica vezanih uz zamrzavanje hrane.
Kako ćemo, dakle, znati je li, recimo, komad mljevenog mesa koji smo zamrznuli oko Božića još uvijek dobar za jelo? Je li naša odbojnost prema zamrznutoj hrani zapravo samo snobizam i averzija prema kulinarskim običajima 70-ih ili tu ipak ima nečega?
Evo kako sigurno zamrzavati hranu…
Zamrzavanje
Meso i ribu možete slobodno zamrznuti sve do 'najbolje upotrijebiti do' datuma. Nije nužno da takve namirnice smrzavate odmah nakon što ste ih kupili, već možete čekati do označenog datuma. Naime, tu ste namirnicu komotno mogli kupiti i baš tog datuma koji je označen na pakiranju kao krajnji rok za upotrebu.
Smrznuto
Provjerite na pakiranju, ali najčešće hrana može smrznuta stajati od tri do šest mjeseci. Većina bakterija u dubokom ledu postane neaktivna, tako da zamrzavanje zapravo djeluje kao 'tipka za pauzu'. Smrznutu hranu možete koristiti i nakon što je jako dugo bila u ledu, iako će možda malo nastradati okus i tekstura. Taj period od 'tri do šest mjeseci' označenih na pakiranju odnosi se zapravo na kvalitetu, a ne na sigurnost namirnice.
Odmrzavanje
Što je temperatura viša, bakterije su zaposlenije. Zato hranu odmrzavajte polako, najbolje preko noći u hladnjaku. Odmrznuto pripremite unutar 24 sata.
Ponovno zamrzavanje
Smije li se hrana ikad ponovno zamrznuti? Odgovor je pomalo zbunjujuć: i da i ne.
Ponovno zamrznuta hrana nosi veći rizik od trovanja jer se odmrzavanjem povećava broj bakterija. Zato ako odmrznete pile i dogodi se nešto nepredviđeno, najbolje je da ga bacite i za to okrivite lošu karmu.
No, ako od pileta pripremite omiljeno jelo, tijekom pripreme će sve bakterije biti eliminirane, pa skuhano ili pečeno meso možete bez straha opet zamrznuti – nakon što se ohladilo, naravno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....