SIMPTOMI DEMENCIJE

SAZNAJTE PATITE LI OD ALZHEIMERA U SAMO 15 MINUTA Jeftini test možete obaviti od kuće

Na američkom sveučilištu Ohio osmislili su kućni test koji će pomoći liječnicima da uoče rane simptome demencije, poput Alzheimerove bolesti, kod svojih pacijenata. Test je jeftin, a pacijent ga može obaviti bez stručnog nadzora.

Kroz niz pitanja testira se orijentacija (mjesec, dan, godina), jezik (verbalna fluentnost i nazivi fotografija), zaključivanje i računanje (apstrakcija i brojke), vizualno-prostorno snalaženje (trodimenzionalna konstrukcija, crtanje sata), te sposobnostrješavanja problema i sposobnost pamćenja.

Za ispunjavanje testa potrebno je samo 15 minuta, pišu znanstvenici u The Journal of Neuropsychiatry and Clinical Neurosciences.

Jutarnji.hr ima novu rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Utvrdili smo da s ovim testom postižemo jednako dobar i kvalitetan rezultat kao s detaljnim testiranjem kod liječnika. Ako ovakvim jeftinim, jednostavnim testom možemo bolest otkriti u vrlo ranoj faz bez opsežnog testiranja u ordinaciji, dakle štedimo vrijeme i novac, možemo i ranije početi s raspoloživim terapijama - kaže dr. Douglas Scharre, koji je sa svojim timom razvio test.

Scharre kaže kako su terapije za demenciju učinkovitije kada se počnu primjenjivati što ranije, a trenutno, nažalost, prođu gotovo tri godine od prvih simptoma do posjeta liječniku i dijagnoze.

Inače, procjenjuje se da u Hrvatskoj trenutno ima oko 80.000 oboljelih samo od Alzheimerove bolesti koja je jedan od najtežih oblika demencije.

Prema američkim statistikama, broju oboljelih od Alzheimera treba dodati još najmanje tri posto starijih od 60 godina s tzv. blago umanjenom kognitivnom sposobnošću.

S obzirom na to da čovječanstvo stari, ove brojke će i dalje rasti, pa je svaka terapija i svaka pomoć iznimno dobrodošla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 17:41