Benefiti zdrave prehrane koja uključuje hranu s puno vlakana i svježeg povrća poznati su - ne samo da ćemo zahvaljujući takvim obrocima biti vitki, već mogu pridonijeti općem zdravlju srca, potvrdilo je novo istraživanje provedeno na Sveučilištu u Leeds u Velikoj Britaniji .
Istraživanje objavljeno na bmj.com povezuje veći unos vlakana s manjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i koronarnih bolesti srca. Rizik se znatno smanjuje sa svakih dodatnih sedam grama vlakana dnevno.
Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ( CDC ) procjenjuju da 600.000 Amerikanaca svake godine umre od bolesti srca, odnosno svaki četvrti Amerikanac. No, nova istraživanja pokazuju da jednostavne promjene u načinu života mogu imati veći utjecaj nego što se mislilo .
Dobra vijest je da su kardiovaskularne bolesti i koronarne bolesti srca u opadanju u SAD i mnogim europskim zemljama . I u Hrvatskoj se stanje popravlja, prošle godine je od bolesti srca i krvnih žila umrlo je 50,3 posto od ukupnog postotka svih umrlih, a ranije je to iznosilo od 57 do 60 posto. Sitnim promjenama u prehrambenim navikama i unosom većih količina vlakana brojke se mogu značajno smanjiti, kažu znanstvenici.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....