OSIGURAVAJU ENERGIJU

Što su prebiotici?

 Martina Dumić Balvan
Prebiotici su neprobavljivi ugljikohidrati koji ostaju u probavnom traktu i stimuliraju rast korisnih bakterija

Prebiotici služe kao hrana odabranim "dobrim" bakterijama u debelom crijevu. Ako naše "dobre" bakterije nahranimo njihovom omiljenom hranom one će rasti bolje i biti će aktivnije u borbi protiv "loših" bakterija. "Dobre" bakterije usput izlučuju nusproizvode koji štite stijenku crijeva i povoljno djeluju na brojne fiziološke funkcije u organizmu.

Djeca koja uzimaju prebiotike manje su podložna prehladama i infekcijama.

Jedna od ključnih koristi prebiotika za djecu je to što oni pomažu apsorpciju važnih koštano-gradivnih minerala: kalcija i magnezija. Oni ne samo da izgrađuju kosti, već i onemogućavaju apsorpciju toksičnih elemenata poput žive, kadmija i mangana. Također, imaju značajnu korist kod hiperkinetskog sindroma, autizma.

Prebiotici osiguravaju energiju, ali ne podižu razinu glukoze (šećera) u krvi, pa su zbog toga korisni i za dijabetičare svih uzrasta. Povećavajući broj već postojećih bakterija, kompletan imunitet se pojačava, a tako i produkcija ključnih imunoglobulina koji se bore s patogenima (štetnim supstancama).

Probiotici se prirodno nalaze u banani, čičoki, cikoriji, češnjaku, poriluku, artičokama i šparogama.

www.cuvarkuca.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 13:50