NEOČEKIVANI ISHOD

Stručnjakinja za hranu: ‘Mjesec dana jela sam ultraprerađenu hranu da dokažem kako to nije tako loše - rezultati su šokantni!‘

Frizider s hranom/Ilustracija

 Bruno Konjevic/Cropix/Cropix
Industrijski prerađena hrana glavni je krivac za mnoge zdravstvene tegobe i oboljenja

Industrijski prerađena hrana glavni je krivac za mnoge zdravstvene tegobe i oboljenja, od pretilosti do raka, slažu se brojni stručnjaci.

Dijetetičaka Jessica Wilson iz Kalifornije pripada većoj skupini zdravstvenih stručnjaka koji misle da dokazi nisu tako jasni, prenosi Daily Mail.

Oni smatraju da je kategorija ‘ultraprocesuirana‘ hrana preširoka i da ne pravi razliku između, primjerice, kruha i slatkiša s puno šećera ili bademovog mlijeka i gaziranih pića.

Stoga je odlučila provesti eksperiment u trajanju od mjesec dana kako bi izmjerila učinke prehrane u kojoj dominira industrijski prerađena hrana na njezin organizam.

Rezulat je bio pomalo neočekivan. Otkrila je da je zahvaljujući takvoj prehrani imala više energije, da je ostajala dulje sita i općenito, kako je napisala na Instagramu, osjećala se ‘vraški bolje‘.

Jessica Wilson je mjesec dana konzumirala isključivo procesuiranu hranu. To uključuje različite definicije ultraprerađene hrane: pretpakirana hrana, smrznuta jela, hranu za van i hranu s više od pet sastojaka.

image
Gordon Shoosmith/alamy/alamy/profimedia/Gordon Shoosmith/alamy/alamy/profimedia

Čini se da je Wilson htjela dokazati da je definicija ultraprerađene hrane klimava, pa je konzumirala stvari poput tofua, zobenog mlijeka i granole bez žitarica, koje možda imaju puno sastojaka, ali se mogu smatrati zdravima, a nije izbacila iz prehrane niti popularni hot-dog.

- Zašto bismo trebali izbjegavati takvu hranu‘, pita se stručnjakinja za prehranu Jessica Wilson.

Iako je većina stručnjaka u javnosti govorila protiv konzumacije procesuirane hrane, Wilson želi ukazati na zbunjujuće smjernice, i pritom nije jedina.

Najpriznatiji način klasifikacije hrane zove se NOVA. To znači da ako hrana koju konzumirate sadrži sastojke koje ne prepoznajete ili ne možete izgovoriti, vjerojatno je industrijski obrađena.

Dijetetičarka Carolyn Williams izjavila je ranije za Daily Mail kako smjernice ostavljaju puno prostora za tumačenje.

Primjerice, kruh iz pekare za masovnu konzumaciju, koji sadrži više žitarica može se smatrati ultraprerađenom hranom, iako je dobar izvor vlakana, vitamina i drugih hranjivih tvari koje bi većina dijetetičara preporučila, rekla je gospođa Williams.

- Jasno je da kruh s nekoliko žitarica nema iste nutritivne vrijednosti kao Mountain Dew, gazirano piše, koje nema hranjivih tvari, ali ima visok udio šećera, objasnila je.

image
David Munns/Science Photo Library Via Afp

Jessica Wilson upravo je zbog toga odlučila da 80 posto njezine prehrane bude ultraprerađena hrana - uključujući sve od pizze i hrenovki do veganskog sira, zobenog mlijeka i granole bez žitarica. Preostalih 20 posto njezine prehrane sadržavalo je povrće, voće, jaja, orašasti plodovi i sjemenke.

Na kraju mjeseca dijetetičarka je rekla da se osjeća bolje, da ima više energije i da nije gladna kao inače. Tvrdi da je čak uspjela i smršaviti.

Ipak, među mnogim stručnjacima za hranu prevladava mišljenje da je prerađena hrana povezana s debljanjem i zdravstvenim tegobama.

Procesuirano meso koje sadrži nitrate, uobičajeni dodatak mnogim kobasicama i mesnim delikatesama, povezano je s povećanim rizikom od raka debelog crijeva i želuca, tvrde onkolozi Centra za rak MD Anderson u Houstonu.

U istraživanju iz 2019. koje su proveli dijetetičari s Nacionalnog instituta za zdravlje u Marylandu sudjelovalo je 20 ljudi koji su konzumirali 80 posto ultraprerađene hrane dva tjedna, a zatim su dva tjedna konzumirali cjelovite prehrambene namirnice.

Prerađeni doručak, na primjer, može uključivati ​​pecivo i pureću šunku - dok neobrađeni doručak može uključivati ​​zobene pahuljice i voće.

Istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su konzumirali procesuiranu hranu jeli u prosjeku 500 kalorija više nego kada u jeli dva tjedna cjelovite prehrambene namirnice.

U jednome od najpoznatijih istraživanja o prerađenoj hrani, dr. Chris van Tulleken, virolog i profesor na Sveučilištu u Londonu, mjesec dana jeo je 80 posto prerađene hrane.

Na kraju se udebljao, patio od zatvora i rekao je da su pretrage pokazale zabrinjavajuće promjene u razini njegovih hormona i biologiji mozga.

- U samo nekoliko tjedana osjećao sam se kao da sam ostario deset godina. Sve me boljelo, bio sam iscrpljen, jadan i ljut, napisao je dr. Van Tulleken u kolumni za DailyMail.com.

Gospođa Wilson je rekla da je moguće da je istraživanje Van Tullekena istinito.

Ona smatra da je važno uzeti u obzir da postoji mnogo načina za korištenje prerađene hrane.

- Ako ćemo svu procesuiranu hranu proglasiti lošom, ljudima će biti teže da prakticiraju isplativu prehranu koju neka prerađena hrana omogućuje, poručila je Wilson.

- Oba su iskustva stvarna. Javnost zaslužuje čuti više od jedne verzije priče, zaključila je na kraju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. prosinac 2024 18:07