PAZITE ŠTO JEDETE

Svakodnevno jedete kulen, špek i salamu? Time si povećavate rizik od razvoja demencije

Ilustracija

 Dusko Marusic/Cropix/Cropix
Konzumacija dvije porcije prerađenog crvenog mesa svaki tjedan povećava rizik od kognitivnog pada za 14 posto

Veliko istraživanje koje je pratilo više od 100.000 ljudi tijekom razdoblja od 40 godina, pokazalo je da bi konzumacija prerađenog crvenog mesa mogla bi biti značajan faktor rizika za razvoj demencije.

Već se otprije zna da procesuirano crveno meso (suhomesnati proizvodi) povećava rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa tipa 2, no američki su znanstvenici sada otkrili i potencijalnu vezu s demencijom, piše Guardian.

Ista studija je također otkrila da ako prerađeno crveno meso zamijenimo orašastim plodovima, grahom ili tofuom, smanjit ćemo rizik od demencije.

Istraživači koji se bave demencijom sve se češće fokusiraju na prehranu koja povećava rizik od kognitivnog pada.

U najnovijem istraživanju, analizirano je zdravlje 130.000 medicinskih sestara i drugih zdravstvenih radnika iz SAD-a koji su praćeni 43 godine i koji su svakih 2 do 5 godina davali podatke o načinu na koji se hrane.

Sudionici istraživanja su morali odgovoriti na pitanje koliko često jedu prerađeno crveno meso uključujući slaninu, hrenovke, kobasice, salame i drugo meso za sendviče.

Također su ih pitali koliko jedu orašastih plodova i mahunarki, uključujući maslac od kikirikija, kikiriki, orahe i druge orašaste plodove, grah, grašak, sojino mlijeko i tofu.

Tijekom trajanja ove duge studije, identificirano je više od 11.000 slučajeva demencije.

Čini se da konzumacija dvije porcije prerađenog crvenog mesa svaki tjedan povećava rizik od kognitivnog pada za 14 posto u usporedbi s onima koji jedu oko tri porcije takve hrane mjesečno, pokazala je studija.

Također je otkriveno da zamjena jedne dnevne porcije prerađenog crvenog mesa porcijom orašastih plodova, graha ili tofua, može smanjiti rizik od demencije za 23 posto.

Glavni autor studije, dr. Yuhan Li, docent na Brigham and Women‘s bolnici u Bostonu, rekao je: ‘Iz rezultata studije nije bilo jasno postoji li odnos između kognitivnog pada i konzumacije mesa općenito, pa smo pobliže pogledali kako konzumacija različitih količina prerađenog i neprerađenog mesa utječe na kognitivnu funkciju. Proučavajući ljude tijekom dugog vremenskog razdoblja, otkrili smo da konzumacija prerađenog crvenog mesa može biti značajan faktor rizika za demenciju.‘

‘Dokazano je da prerađeno crveno meso također povećava rizik od raka, bolesti srca i dijabetesa. Može utjecati na mozak jer ima visoke razine štetnih tvari kao što su nitriti (konzervansi) i natrij‘, dodao je.

Dr. Richard Oakley, iz Društva za Alzheimerovu bolest u Velikoj Britaniji, rekao je: ‘Studija je pokazala da je više ljudi koji su jeli prerađeno crveno meso razvilo demenciju i imalo lošije pamćenje i razmišljanje.‘

Međutim, pozvao je na oprez jer je istraživanje otkrilo samo povezanost između prerađenog crvenog mesa i demencije – a nije dokazalo uzročno-posljedičnu povezanost.

‘Ovo ne znači da je konzumacija prerađenog crvenog mesa izravno povezana s razvojem demencije. Moguće je da su ljudi koji izbjegavaju prerađeno crveno meso općenito svjesniji zdravlja i izbjegavaju druge nezdrave navike koje povećavaju rizik od demencije.‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. studeni 2024 15:58