‘OZEMPIC BABY BOOM‘

Sve više žena zatrudnjelo nakon uzimanja popularnog lijeka i unatoč kontracepciji. Znanstvenici sad znaju zašto

Ilustracija

 -/wavebreak/profimedia/-/wavebreak/profimedia
‘Ako žene gube na težini, vraća im se ovulacija koju su eventualno izgubile‘, kaže endokrinologinja Alyse Goldberg

Čini se da Ozempic, Wegovy i slični lijekovi za dijabetes, koji pomažu i kod prekomjerne težine, imaju još jednu neočekivanu nuspojavu. Po društvenim mrežama, žene masovno prijavljuju da su ostale trudne nakon što su počele uzimati lijek - unatoč tome što su koristile tablete za kontracepciju.

‘Imali smo problema s neplodnošću i dva spontana pobačaja, da bismo nakon toga saznali da nakon uzimanja Ozempica svi zatrudne‘, rekao je na TikTok-u par Ju i Chan pokazujući svoju bebu. Video je pregledan 4,3 milijuna puta i prikupio je i stotine komentara žena koje dijele slična iskustva.

‘Zatrudnjela sam dva tjedna nakon početka uzimanja Ozempica. Imam 39 godina i pokušavala sam 16 godina‘, rekla je jedna korisnica.

Ozempic je lijek na recept koji se injektira, a služi za kontrolu razine šećera u krvi kod pacijenata s dijabetesom tipa 2. Međutim, popularnost lijeka je porasla zbog vrlo željene nuspojave: gubitka težine.

Ozempic se temelji na prirodnom ljudskom hormonu zvanom GLP-1, koji ima važnu ulogu u regulaciji apetita i razine šećera u krvi. Njegov aktivni sastojak je molekula semaglutid, koja oponaša strukturu ovog hormona i aktivira njegove receptore.

Aktiviranjem ovih receptora, semaglutid izaziva osjećaj sitosti i odgađa pražnjenje želuca, zbog čega se dulje osjećamo siti.

Semaglutid je također osnova Ozempicovog sestrinskog lijeka, Wegovy, koji je odobrila američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) za kroničnu kontrolu težine. Između početka 2020. i kraja 2022. godine, propisivanje semaglutidnih lijekova poraslo je za 300 posto diljem SAD-a, pokazala je analiza tvrtke Trilliant Health.

Lijek su počele koristiti i mnoge slavne osobe nakon čega je njegova popularnost doslovno eksplodirala.

Najčešće nuspojave ovog lijeka su nadutost i gastrointestinalna nelagoda. Međutim, sve više žena prijavljuje da su neočekivano zatrudnjele nakon početka liječenja, pa se već govori o ‘Ozempic baby boomu‘.

Dr. Jamie Winn iz internetske ljekarne Universal Drugstore pojasnio je za Newsweek što bi mogao biti uzrok.

‘Ozempic može ometati apsorpciju oralnih kontraceptiva, što može smanjiti njihovu učinkovitost i dovesti do neželjene trudnoće‘, rekao je.

Drugim riječima, baš kao što Ozempic može usporiti kretanje i apsorpciju hrane u probavnom sustavu, također može usporiti apsorpciju lijekova, uključujući kontracepciju.

‘Ako uzimate Ozempic i oralni kontraceptiv, preporučuje se da koristite i dodatnu metodu kontrole začeća kao što su kondom ili spirala‘, rekao je Winn.

Sâm gubitak težine također može utjecati na plodnost.

‘Ako žene gube na težini, vraća im se ovulacija koju su eventualno izgubile‘, rekla je Alyse Goldberg, endokrinologinja i specijalistica za plodnost sa Sveučilišta u Torontu.

No postoje li rizici za trudnoću tijekom uzimanja ovog lijeka?

‘Iako Ozempic može povećati plodnost, treba biti oprezan ako zatrudnite dok uzimate ovaj lijek‘, rekao je Winn. ‘Nema dovoljno informacija o korištenju Ozempica kod trudnica, ali bilo je i štetnih ishoda u studijama na životinjama. Gravidni štakori kojima je davan Ozempic imali su povećanu stopu fetalne smrti i urođenih mana.‘

‘Budući da može potrajati i do šest tjedana da se Ozempic iščisti iz vašeg tijela, preporučuje se da prestanete uzimati Ozempic najmanje dva mjeseca prije nego što planirate zatrudnjeti‘, rekao je Winn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. kolovoz 2024 09:39