PAZITE NA LJUBIMCE

Toplinski udar može ubiti i vašu zlatnu ribicu, mačke mogu izgorjeti na suncu: ‘Ovo je trik kako ih rashladiti, uzmite...‘

Vrućine su puno opasnije za ljubimce nego za ljude

Postoje specijalizirane kreme za sunčanje namijenjene upravo za zaštitu ljubimaca, a mačkama bi moglo pomoći i šišanje

Toplinski val na kojem se trenutno prži HRvatska nije opasan samo za ljude, puno je pogubniji za vaše ljubimce, bilo s krznom, golim šapama na asfaltu, perjem ili dlakom duplo im je teže. Životinje nemaju tu privilegiju da svoje vlasnika obavijeste kad ima je vruće ili kad su dehidrirani stoga se na njih, u ovim vremenskim uvjetima, treba posebno paziti piše The Independent.

Psi se ne znoje kao mi

Psi s dugom dlakom lošije će proći na ljetnim vrućinama, ali kako objašnjava udruga za životinje „Blue Cross“, oni se mogu sami donekle ohladiti dahtanjem i ispuštanjem topline preko šapica, ali se ne mogu znojiti na isti način kao ljudi.

Ako se pas ipak pregrije prijeti mu ozbiljna opasanost od srčanog udara koji se može prepoznati ako se on sruši ili prekomjerno dahče i slini.

„Ako primijetite neke od ovih simptoma svog ljubimca odmah premjestite u hlad i polijevajte ga hladnom, ali ne ledenom vodom te odmah kontaktirajte veterinara“, poručuju iz udruge.

Nastavljaju te upozoravaju da se psi nikako ne smiju ostavljati u automobilima, jer se temperature u vozilu mogu popeti i do ekstremnih brojki što će dovesti do vrlo loših posljedica za ljubimce. Kako bi se osigurala maksimalna sigurnost i ugoda za pse vlasnicima se preporuča da ih u šetnju izvode samo rano ujutro ili navečer ne bi li ih zaštitili od toplotnog udara i prženja šapa na vrućem betonu.

@yellowhawke How to cool down your dog, especially if they’re not a big water drinker. Many states are starting to warm up and its important to watch your dog’s body language and to catch the signs before your dog is at risk of heat stroke. #helpfultips #dogtips #heatstrokeawareness #heatstroke #fyp #labradorretriever #dogcommunity #dc #dogtraining #puppy #florida ♬ original sound - Bee and The Retrievers

Mačke mogu izgorjeti

Kako kaže agencija za ljubimce „Very Important Pets“ mačke su specifične, a neke su vrste sklonije opekotinama od sunce nego druge.

„Mačke sa svjetlijom dlakom sklonije su opekotinama od sunca osobito na ušima, nosovima i područjima s rijetkom dlakom, a opekotine mogu ponekad, kao i kod ljudi, dovesti do raka kože“, pojasnili su u agenciji.

Premda mnogi vlasnici mačaka puštaju svoje ljubimce da slobodno lutaju vani stručnjaci preporučaju da ostanu u kućama ili stanovima u razdoblju od 11 do 15 sati. Napominju kako postoje i specijalizirane kreme za sunčanje namijenjene upravo za zaštitu ljubimaca, a mačkama bi moglo pomoći i šišanje te kraćenje krzna.

Mačke također, kao i bilo koja druga životinja, ne bi trebalo ostavljati u automobilima za vrijeme toplinskog vala.

Hrčku je vruće u nastambi

Ako ste za ljubimca odabrali hrčka i inače ga držite u plastičnom ili staklenom kavezu trebate biti svjesni da je temperatura unutar istog nekoliko stupnjeva viša nego ona u prostoriji. Ovo je bitna informacija kada se odlučuje gdje će se smjestiti hrčkova nastamba jer ako je ona na direktnom suncu može doći do toplotnog udara.

Blog o hrčcima „Hammysworl“ preporuča da se njihov kavez preko dana stavi na kameni ili popločeni pod jer će to dodatno rashladiti nastambu, a pločice se mogu staviti i u kavez ne bi li se temperatura snizila. Još jedan trik koji navode jeste da se u kavez ili izvan njega smjesti smrznuta boca vode te da se sama voda unutar kaveza redovito mijenja.

@fudge.and.wilbur Have a lovely summer but remember if your struggling with the heat so are your pets help them out to ☀️? #rodent #hamsters #hamster #summer #keepingpetscoolinthesummer ♬ Life Will Be - Cleo Sol

Pregrijavaju se i ribice

Neki bi možda pomislili da su ribice u akvariju sigurne dok se drugi izvana bore s toplinom i vlagom u zraku no to baš i nije slučaj jer temperatura vode može vrlo lako biti i viša od one u prostoriji.

Kako stoji na stranici „Tropical Fish Site“ ako u akvariju imate grijač vode preporuča se da ga isključite, a temperaturu akvarija pokušajte smanjiti što više. Kako bi to postigli savjetuje se da na dno stavite vrećice napunjene ledom.

Neke su ptice navikle

Premda su ptice koje žive u tropskim klimama naviknute na vrućine, one uzgojene i odgajane u zatočeništvu to nisu. Kako kaže stranica „Bird Supplies“ ptice su jako osjetljive na promijene temperature stoga je ključno da ih se za vrijeme toplinskog vala ohladi što više.

„Prosječna tjelesna temperatura ptice je oko 40 stupnjeva Celzijevih stoga se one vrlo lako pregriju“, stoji na stranici.

Neki od simptoma koji pokazuju da je ptici prevruće jesu teško disanje, anksiozno ponašanje ili kad krila drže odvojeno od tijela. Mnoge ptice uživaju provodeći vrijeme vani, ali u ovom slučaju morate se pobrinuti da imaju hlada u kojeg se mogu skloniti i u koji ih možete staviti.

Također savjetuju da se posudica za vodu ili kupanje u kavezu ptice zamijeni barem jednom dnevno te da imaju pristup hladnoj i svježoj vodi za piće.

Pate i gmazovi

Gmazovi su hladnokrvne životinje, odnosno njihova tjelesna temperatura ovisi o temperaturi okoline. Prema tome ako je temperatura doma viša od normalne tada je velika vjerojatnost da će gušterima ili zmijama biti vruće.

Trgovina za ljubimce „Just For Pets“ preporuča da se prvo provjeri nalazi li se temperatura doma u dozvoljenim temperaturama na kojima određeni gmazovi smiju boraviti. Ako je ta temperatura previsoka ljubimce se može rashladiti tako da im se da svježa i čista voda te da im pokraj kaveza puše mali ventilator.

Također za rashlađivanje se može primijeniti i tehnika slična kao i za hrčke, a to je da se na dno kaveza postave pločice, koje se prvo mogu ohladiti u hladnjaku. Također boca sa zaleđenom vodom u blizini kaveza bi također mogla biti od velike pomoći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2024 22:29