NEMA CJEPIVA

U Europu stigao opasan virus koji se širi ubodima insekata: ‘Trebamo se zabrinuti, stvari bi mogle postati nezaustavljive‘

Ilustrativna fotografija

 Luis Robayo/afp/profimedia/Luis Robayo/afp/profimedia
Oropouche virus potječe iz iste obitelji kao Zika virus i denga groznica

U Europi se po prvi put pojavio Oropouche virus koji potječe od ljenjivaca, nakon što je u lipnju i srpnju prijavljeno 19 slučajeva. Virus se širi ubodima insekata, uključujući i komarce, prenosi Independent.

U Španjolskoj je zabilježeno dvanaest slučajeva, pet u Italiji i dva u Njemačkoj. Bolest inače pogađa blijedogrle ljenjivce, primate i ptice. Može uzrokovati glavobolje, povraćanje, bolove u mišićima i zglobovima, a u rijetkim slučajevima i teže simptome.

Uglavnom se povlače nakon četiri dana, a smrtni ishodi su izuzetno rijetki. Trenutno ne postoji cjepivo za liječenje virusa, koji inače potječe iz iste obitelji kao Zika virus i denga groznica.

- Svakako bismo se trebali zabrinuti, stvari se mijenjaju i mogle bi postati nezaustavljive - rekao je za The Telegraph Danny Altmann, profesor imunologije na Imperial Collegeu u Londonu.

Krajem srpnja u Brazilu su prvi put bila prijavljena dva smrtna slučaja uzrokovana Oropoucheom, kod dviju mladih žena koje nisu imale drugih zdravstvenih problema.

Vjerojatnost zaraze za građane Europske unije koji putuju ili borave u područjima gdje je proglašena epidemija bolesti, trenutno se ocjenjuje kao umjerena zbog velikog broja slučajeva u Americi.

Savjetuje se izbjegavanje putovanja u pogođena područja i smanjenje rizika od uboda insekata, korištenjem repelenata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 17:52