WASHINGTON - Najnovije istraživanje provedeno na Sveučilištu u Washingtonu pokazalo je da neke sorte jabuka mogu spriječiti poremećaje koji su povezani s pretilošću.
Za organizam je izrazito bitan uravnotežen ekosustav bakterija u probavnom traktu, kojem znatno pomažu probavna vlakna i polifenoli. Znanstvenici su proučavali učinak i sastav nekoliko sorti jabuka, te su zaključili kako je najkorisniji kultivar Granny Smith - reske i kisele zelene jabuke koje se lako mogu nabaviti u Hrvatskoj.
Granny Smith jabuke doprinose razvoju ‘dobrih’ bakterija u debelom crijevu zbog svoje velike količine probavnih vlakana i polifenola, uz relativno malu količinu ugljikohidrata. Unatoč žvakanju, želućanoj kiselini i probavnim enzimima, ovi spojevi netaknuti ulaze u debelo crijevo, gdje fermentiraju i hrane korisne bakterije.
Istraživanje je pokazalo da Granny Smith jabuke omogućavaju pretilim miševima da povrate omjere bakterija identične onima koje imaju zdravi, vitki miševi. Takav omjer bakterija stabilizira metaboličke procese, što potom dovodi do manjeg broja upala i lakše postizanje osjećaja sitosti.
Granny Smith jabuke svojim su rezultatima nadmašili brojne druge testirane sorte, među kojima su bili Braeburn, Fuji, Gala, Zlatni delišes, McIntosh i Crveni delišes.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....