SVE VIŠE PROTIVNIKA

ZAŠTO U HRVATSKOJ RASTE BROJ OBOLJELIH OD OSPICA ‘Nikad više djece koja nisu cijepljena’

 CROPIX

Broj oboljelih od ospica u SAD-u ove je godine bio veći od ukupnog broja u posljednjih desetak godina, objavio je Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u Atlanti. Dosad su zabilježena 593 slučaja ospica, koje su američke vlasti 2000. proglasile eliminiranom bolešću. Također, 2012. u SAD-u je zabilježeno 48 tisuća slučaja hripavca, što je najviše od 1955. godine.

Iako je cijepljenje jedno od najvećih medicinskih dostignuća koje nam je pomoglo da iskorijenimo mnoge teške bolesti, posljednjih 15 godina u SAD-u sve je više onih koji su protiv cijepljenja. Oni šire netočne informacije da cijepljenje uzrokuje više štete nego koristi. Masovna histerija, u kojoj uz vjerske fanatike i pobornike alternativnih metoda liječenja sudjeluju i neke holivudske zvijezde, dovela je do toga da su u SAD-u zadnjih godina djeca, ali i odrasli počeli umirati od bolesti koje se mogu spriječiti cijepljenjem.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Kako bi se zajednica zaštitila od ozbiljnih bolesti, najmanje 90 posto populacije mora biti cijepljeno. Kada taj postotak padne, gubi se ‘imunitet stada’ i najzaraznije bolesti se prve vraćaju - rekao je dr. Paul Offit iz dječje bolnice u Philadelphiji. Pokret protiv cijepljenja ojačao je i u Europi gdje su posljednjih godina počele harati već zaboravljene ospice. Tako je 2012. epidemija ospica u Rumunjskoj zahvatila 25.000 ljudi, a bilo je i smrtnih slučajeva. Taj pokret posebice je jak u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, a posljednjih godina raste broj protivnika cijepljenja i kod nas.

Iako je za odbijanje obveznog cijepljenja kod nas predviđena kazna od 2000 kuna, zbog mogućih nuspojava roditelji su u 2012. odbili cijepiti 28 djece, a taj se broj u samo prvih devet mjeseci prošle godine popeo na 143. O obaveznom cijepljenju ove se godine oglasio i Ustavni sud koji je odbio prijedlog za ocjenom ustavnosti obvezne imunizacije djece te odlučio da o cijepljenju djeteta u Hrvatskoj roditelji ne mogu samostalno odlučivati.

- U praksi se sve češće susrećem s djecom koja su djelomično ili uopće nisu cijepljena. Još prije 10 godina uopće nisam imao takve slučajeve, što pokazuje da je i kod nas pokret protiv cijepljenja u zamahu.

Nažalost, u tome sudjeluju i neki liječnici, što pokretu daje lažnu stručnu potporu - rekao nam je dr. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece Klinike za infektivne bolesti. Ospice su vrlo zarazna bolest, a izvor zaraze je isključivo bolestan čovjek. Prema podacima američkog CDC-a, oko 5 posto djece s ospicama razvije upalu pluća, a jedan od tisuću oboljelih razvije upalu mozga koja može rezultirati trajnim oštećenjem sluha ili mentalnom retardacijom. U Hrvatskoj je prije uvođenja cijepljenja umiralo na desetke djece godišnje.

Jutarnji.hr ima rubriku Jutarnji doktor kojoj možete pristupiti na adresi doktor.jutarnji.hr

- Posljednja epidemija domicilnih ospica kod nas je zabilježena 1998., a nakon toga dvije uvezene epidemije. Ove godine imali smo slučaj ospica kod pomorca iz Rijeke. No, ohrabrujuće je da se nijedna osoba koja je bila s njim u kontaktu nije zarazila, što pokazuje da je obuhvat cijepljenja u nas još uvijek visok - rekao je Tešović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:21