ZABRINJAVAJUĆE

Zastrašujući rezultati nove studije, u tamponima pronađeni otrovni metali: ‘Raste rizik od raka, neplodnosti...‘

Ilustrativna fotografija

 Andrey Cherkasov/Panthermedia/Profimedia/Andrey Cherkasov/panthermedia/profimedia
Apsorpcija metala povećava rizik od demencije, raka, neplodnosti i dijabetesa, stvara probleme u jetri, bubrezima i mozgu...

U tamponima su pronađeni otrovni metali koji bi žene mogli izložiti većem riziku od ozbiljnih zdravstvenih problema, kažu znanstvenici.

Istraživači s kalifornijskog sveučilišta Berkley su ispitali 30 tampona 14 različitih brendova i u svakoj su vrsti pronašli toksične metale, svih 16. Među tim su metalima bili olovo, arsen, živa, nikal, bakar i željezo, piše Sky News.

Nalazi o razinama tih metala su varirali ovisno o tome jesu li se tamponi prodavali u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu ili Europskoj uniji, jesu li bili organski ili ne, te jesu li bili robne marke ili iz linije supermarketa.

Studije pokazuju da u SAD-u između 52 i 86 posto žena koristi tampone za vrijeme menstruacije. Osobito su opasni ako su kontaminirani štetnim tvarima jer se one u kontaktu s rodnicom lakše apsorbiraju.

Utvrđeno je da apsorpcija metala povećava rizik od demencije, raka, neplodnosti i dijabetesa, stvara probleme u jetri, bubrezima i mozgu, kao i u kardiovaskularnom, živčanom i endokrinom sustavu. Apsorpcija metala može biti štetna i za nerođenu djecu.

Glavna autorica studije Jenni Shearston je rekla da je ovo prvi dokument koji mjeri metale u tamponima.

- Zabrinjavajuće, pronašli smo koncentracije svih metala koje smo testirali, uključujući otrovne metale poput arsena i olova, dodala je.

Utvrđeno je da organski tamponi imaju više razine arsena, dok su oni neorganski imali više olova. Metali u tampone mogu dospjeti na različite načine: tako što pamuk upija kontaminiranu vodu, zrak ili zemlju, koju proizvođači namjerno dodaju kao dio pigmenta.

Istraživači upozoravaju i da ne postoji ‘sigurna‘ razina nijednog od testiranih metala.

- Nadam se da su proizvođači dužni testirati svoje proizvode na metale, posebno na one otrovne. Bilo bi zanimljivo vidjeti javni poziv za ovo ili tražiti bolje označavanje tampona i drugih menstrualnih proizvoda, dodala je Shearston, prenosi Sky News.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 02:48