Blagdanski dani uglavnom se svode na prejedanje i konzumaciju previše alkohola, što često dovodi do neželjenih nuspojava kao što su žgaravica, zatvor, mamurluk. Kako biste u najluđoj noći u godini izbjegli ove neželjene nuspojave donosimo nekoliko savjeta koji će sigurno pomoći:
Da vam žgaravica ne pokvari užitak
* Ako inače patite od žgaravice, izbjegavajte hranu koja je izaziva, primjerice crveno i bijelo vino, kiselu hranu, čokoladu, sok od naranče, kavu, jake čajeve, krastavce, luk, masnoće.
* Izađite u šetnju nakon jela barem na desetak minuta jer tjelesna aktivnost potiče probavu i protok hranjivih tvari u tijelu.
* Ne savijajte se u struku, posebice nakon obilnog obroka.
* Ne nosite pripijenu odjeću i remenje koje steže.
* Ako mislite da biste tijekom blagdana i pred ponudom obilnih obroka mogli imati problama sa žgaravicom, opskrbite se tabletama gospine trave jer ta biljka umiruje i liječi ozlijeđena tkiva te smanjuje lučenje želučane kiseline.
* Dobra prevencija su i papaja i biljni enzimi koji olakšavaju probavu.
* Sjemenke anisa smanjuju plinove pa ih žvačite barem dvaput dnevno.
* Jogurt zahvaljujući svom izuzetno bogatom sadržaju bakterija ublažava žgaravicu, jer bakterije učinkovito razgrađuju bjelančevine i laktozu (šećer koji nalazimo u mlijeku, a koji mnogi ljudi teško probavljaju).
Kako protiv zatvora
Svaki poremećaj probave upućuje na poremećaj bakterijske flore crijeva pa samim tim i mogući zatvor. Da se to ne dogodi, jedite češće i manje obroke s obiljem maslinova ulja koje olakšava probavljanje hrane, djeluje protupalno i laksativno. Tijekom dana pijte dovoljno vode i šećite kad god imate vremena. Ako baš ne možete izbjeći uzimanje teške i visokokalorične obroke, opskrbite se B vitaminima čija je glavna zadaća pomoć u metabolizmu masti, ugljikohidrata i bjelančevina. Savjetujte se sa svojim ljekarnikom i uzmite nešto od prirodnih pripravaka koji učinkovito metaboliziraju konzumirani obrok, poput proteolitičkih enzima ili metabolana (sastojak gama linolenske kiseline iz boražine i vitamina E).
Ove godine preskočite mamurluk
Najbolje rješenje da izbjegnete mamurluk jest da alkohol konzumirate u umjerenim količinama.
Ako se mamurluk ipak javi, pomoći će uzimanje B vitamina, posebice B1, B2 i B6 koji će učinkovito ukloniti otrove. Dobro je imati i nešto od antacida (peptoran, gastal…) koji mogu pomoći ako se javi žgaravica, a svježe cijeđeni voćni sokovi bogati vitaminima učinkovito će vam vratiti osjećaj svježine. Uz to, možete gricnuti kreker ili tost, koji mogu pomoći da se otklone toksini, a tu su i tradicionalna sredstva, poput sirutke, rasola, vode same ili s limunovim sokom, jogurta ili pileće juhe. Svi koji mogu neka odu trčati ili u teretanu i dobro se preznoje kako bi izbacili nakupljene toksine, a potom nekoliko dana valja jesti isključivo juhe i lešo povrće kako bi se probavni sustav oporavio i ponovno počeo normalno funkcionirati.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....