Češnjak odavno slovi kao jedna od najzdravijih namirnica. Štoviše, narodna medicina smatra ga jednom od najljekovitijih biljaka.
No kako točno češnjak pomaže, proučava se već stoljećima. U nedavnoj studiji koju su objavili znanstvenici sa Sveučilišta Nottingham, ustanovljeno je da češnjak smanjuje rizik od pojave nekih oblika raka, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, piše Independent.
Nadalje, koliko će vam češnjak doista pomoći, ovisi o načinu na koji je pripremljen, iako znanstvenici još dvoje oko toga koji je način pripreme najbolji.
Češnjak proizvodi mnogo različitih sumpornih spojeva, bez obzira je li samo narezan, fermentiran u alkoholu ili stisnut kako bi se od njega dobilo ulje.
Ti sumporni spojevi imaju utjecaj na 'plinovite signalne molekule' poput dušikovog oksida i sumporovodika koji se prirodno proizvode u ljudskom tijelu.
Izmijenjeni oblici plinovitih signalnih molekula mogu se naći kod ljudi oboljelih od raznih bolesti i mogu imati velik utjecaj na međusobnu komunikaciju stanica i održavanje ravnoteže u organizmu.
'Te molekule daju biljkama ekološku prednost kad rastu u divljini', kaže doktor Peter Rose, autor studije.
'No osim toga, one su također biološki aktivne u stanicama i tkivima sisavaca, iako još ne znamo kakva je njihova uloga u metabolizmu ljudi.'
I dok se još raspravlja o najboljem načinu pripremanja češnjaka, znanstvenici se slažu da je upravo češnjak jedna od biljaka s najvećom sposobnošću obnavljanja.
'Unutar ovog područja ima mnogo mogućnosti da se pronađu načini kako smanjiti rizik od neke bolesti i kako popraviti ljudsko zdravlje. No na kraju se sve svodi na fundamentalno pitanje o tome kakvu ulogu imaju ti spojevi u našem metabolizmu', kaže doktor Rose.
'Pred nama je još mnogo posla i istraživanja tih neobičnih sumpornih spojeva u našoj prehrani.'
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....