REKORDNE KIŠE

ŽELITE ZNATI DO KADA ĆE PADATI KIŠA? PROČITAJTE VAKULINU PROGNOZU Evo kada se u Hrvatskoj očekuje razvedravanje...

 CROPIX / CROPIX

Današnja kiša potvrdila je da se za ovaj listopad može reći da je 'kišopad'. Međutim, do kraja bismo tjedna trebali upoznati i ljepšu stranu jeseni, prenosi HRT u prognozi vremena Zorana Vakule.

Prognoze se obistinile, Listopad je u većini Hrvatske već sada najkišovitiji 2015. godine. Danas će kišovito biti posvuda, na istoku i jugu Hrvatske još će sutra biti kišovito, a gdjegod će vjerojatno i tijekom sljedećeg tjedna biti mjestimične kiše.

Dubrovnik prkosi ovoj pojavi, naime unatoč skoro 190 litara po četvornome metru koliko je palo u Dubrovniku u listopadu, rekordni mjesec po padalinama za taj grad je ožujak s više od 250 litara. Među ovomjesečnim rekorderima po količini padalina pojavila se i meteorološka postaja Puntijarka na Medvednici gdje je izmjereno više od 250 litara kiše po metru četvornome. Na toj je postaji od početka mjerenja 1981. godine najkišovitiji listopad bio onaj 1992. godine. Tada je palo 239 litara.

Danas će na sjevernom Jadranu početi razvedravanje koje će se nastaviti i sutra diljem Hrvatske pa će u nastavku tjedna biti barem djelomice sunčano, na Jadranu i pretežno sunčano, uz buru, mjestimice umjerenu, pa i jaku. U kopnenom će području sunčanih razdoblja biti tek nakon česte, ponegdje i dugotrajne magle i niskih oblaka, a za upozoriti je i kako će jutarnja svježina biti izraženija nego prošlih dana, gdjegdje čak uz mogućnost i slabog mraza, osobito u gorju.

Dugoročno gledano, prognoza za sljedeće mjesec najavljuje iznadprosječnu toplinu s mjestimičnim oborinama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:58