UNIŠTENI ŽIVOTI

Ispovijesti Hrvata kojima su laži i manipulacije bili svakodnevica: ‘Imam 35 godina i dotaknuo sam svoje dno‘

 Screenshot HRT
Online kasina sve su veći problem, a broj onih koji traže stručnu pomoć u porastu je

U Hrvatskoj je oko 50.000 ovisnika o kockanju. Uz financijske i egzistencijalne probleme, istraživanja pokazuju da svaki ovisnik djeluje na šest osoba iz vlastite okoline. HRT donosi ispovijest dvojice kockara koji se liječe u Klinici za psihijatriju Sveti Ivan.

‘Imam 35 godina i dotaknuo sam svoje dno‘. ‘Ja sam to gledao kao najlakši način da dođem do novaca nekih‘, poruke su dvojice mladića. Kockarski dug svakog od njih veći je od 200.000 eura.

- Ja nisam volio odlaske u kasino jer me je bilo sram da me netko vidi. Više sam se bazirao na online kockanje. Što god vam padne na pamet - priređivači nude. Kod mene se radi o ogromnoj cifri od nekih 260.000 eura duga, priznaje prvi mladić.

Drugi dodaje kako je uvijek imao problem suočavanja s dugovima:

- I onda je zapravo moj odlazak u kasina - uvijek bio pokušaj vraćanja dugova i dolaska na nulu. Da zapravo nastavim s normalnim životom. To je zapravo, naglašava ‘bio put u propast, još veći‘.

Laži i manipulacije bile su njihova svakodnevica. Obiteljski odnosi su narušeni, povjerenje izgubljeno, liječenje nužno.

- Jako je teško, borim se kao lav. Prvo sam bio stacioniran na odjelu dva mjeseca. Nakon odjela sam nastavio s dolascima u dnevnu bolnicu i zapravo mi je ovaj program spasio život, tvrdi prvi mladić.

- Najveći motiv mi je moja obitelj, koja je uz mene i koja mi je dala podršku i da ih opet ne razočaram. A nakon toga, zapravo - da sebe dobijem opet, da sebe zavolim. To bi trebao biti primarni cilj, jer onda će zapravo sve doći na svoje, dodaje drugi.

Ovo su samo neke od brojnih priča s kojima se susreće voditelj dnevne bolnice za ovisnost o kockanju dr. Davor Bodor. Online kasina sve su veći problem, a broj onih koji traže stručnu pomoć u porastu je.

- Svaka ovisnost je muka i patnja - i za ovisnika i za njegovu obitelj. Vrlo često znači i psihološke i emocionalne, nekad i financijske i egzistencijalne probleme u koje upada ovisnik. Ali on za sobom vrlo često vuče i svoju obitelj, kaže liječnik Bodor. Dodaje kako na liječenju imaju 45 pacijenta u tri grupe.

50.000 ovisnih o kocki u Hrvatskoj velik je problem i zato izmjene zakona i strože mjere vide kao pozitivan iskorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2024 23:47