KREĆU OŠTRE MJERE

Istraživanje o cigaretama i raku šokiralo Britance, evo kakvo je stanje u Hrvatskoj: ‘Svaki sat životi šest obitelji...‘

Mladi se okreću e-cigaretama koje su za njih posebno opasne

 Marko Todorov/Cropix
Svake godine zbog cigareta u Hrvatskoj nestane jedan grad veličine Makarske, a evo koliko nas umre od ove štetne navike

Samo u Ujedinjenom Kraljevstvu svakog dana se evidentira 160 novih pacijenata kojima je dijagnosticiran rak povezan s pušenjem, pokazuju šokantne brojke udruge Cancer Research UK, a to je povećanje od 17 posto u posljednjih dvadeset godina.

Britanski mediji prenose kako su se slučajevi raka jetre, grla i bubrega u tom periodu udvostručil.

Unatoč tome što broj pušača u Ujedinjenom Kraljevstvu pada u zemlji još uvijek ima oko 6,4 milijuna pušača. Brojne inicijative pozivaju vladu da progura novi, stroži zakon o regulaciji pušenja. Ovaj bi zakon zabranio prodaju duhanskih proizvoda osobama rođenima nakon siječnja 2009. godine Na taj bi se način buduće generacije spriječile da puše.

„Svaki sat životi šest obitelji zauvijek su promijenjeni zbog bolesti koja se mogla spriječiti“, rekao je dr. Ian Walker s instituta za istraživanje raka u Ujedinjenom Kraljevstvu.

„U našoj budućnosti nema mjesta za pušenje. Povećanje dobne granice za prodaju duhanskih proizvoda bit će jedna od vodećih zdravstvenih inicijativa na svijetu, a bila bi predvođena Ujedinjenim Kraljevstvom. Stoga je vrlo bitno da se ovaj prijedlog izmjene zakona usvoji i primjeni ne bi li utjecaj pušenja bio zapisan u povijest“, nadodao je.

Podaci pokazuju kako je broj oboljelih od raka uzrokovanog pušenjem 2003. godine bio 49 325, a 2023. ta je brojka narasla na 57 600. Poznato je da duhan uzrokuje 16 vrsta raka, a najučestaliji je rak pluća s oko 33 tisuće godišnjih slučajeva.

Onkolozi iz bolnica, uključujući Guy‘s and St Thomas‘ NHS Trust, Imperial College London i University College London, upozorili su da Velika Britanija ima jednu od najviših stopa dijagnoza raka nakon hitnih prijema. Pozivajući na reformu cijelog sustava kako bi se smanjila nejednakost u skrbi za rak i potaknula ranija dijagnoza te pravodobno liječenje, iznijeli su nekoliko preporuka za političare.

image

Mladi se okreću e-cigaretama koje su za njih posebno opasne

Marko Todorov/Cropix

A kakvo je stanje u Hrvatskoj? Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo svake godine umre oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske.

Puši svaki treći Hrvat, što nas po konzumaciji cigareta svrstava u sam svjetski vrh; a svaki drugi hrvatski pušač popuši prosječno 15-24 cigarete dnevno. Znanstveno je dokazano da jedna cigareta skraćuje život osam minuta; dakle, osobi koja puši jednu kutiju cigareta dnevno dan je kraći za dva sata i 40 minuta, a godina 40 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. rujan 2024 02:01