‘DELICIJA BEZ PREMCA‘

‘Lijep je, ogroman i isplativ. Prvi smo počeli s uzgojem. Nisam ga nikad vidio da naskoči na kravu, ali ne mogu se žaliti‘

Branko Radošević

 Robert Fajt/Cropix
Gotovo svaki drugi boškarin u Hrvatskoj ne dolazi iz Istre. Najviše se uzgaja u Lici

Na razglednici, na polju ili na tanjuru - boškarin je jedan od najprepoznatljivijih simbola Istre. No, jeste li znali da gotovo svaki drugi boškarin danas u Hrvatskoj ne dolazi iz Istre?

Bio je radno govedo, kako za poljodjelske poslove, tako i za vuču kamena za tradicionalne istarske kuće, pa je s godinama razvio snažnu konstituciju, zbog čega volovi bez problema mogu premašiti tonske težine. Broj jedinki boškarina pao je na stotinjak tijekom devedesetih godina i prijetilo mu je izumiranje. Populacija je oživljena dobrim mjerama i danas ih je oko 2200. Boškarini više nisu radna goveda, nego više turistička atrakcija, a još više delicija. Meso istarskog boškarina prošle je godine dobilo europsku zaštićenu oznaku izvornosti, što ga je još više populariziralo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. studeni 2024 08:51