GLJIVAR DOBROG SRCA

‘On je naša dobra duša, za kilogram smrčaka može dobiti 100 eura, a sve što ubere, skuha i ispeče - dijeli s drugima‘

 Vlado Kos/Cropix
Marin Đurđević, lugar Hrvatskih šuma priprema jela s gljivama i jela nosi najpotrebitijima

Šumom hoda kao da je ispod njega najravniji asfalt. U trenu mijenja smjer kretanja vješto izbjegavajući nisko raslinje i grančice mladih hrastova koje tek što su izbile iz debla.

- Evo, još nekih 150 metara. Sigurno su još tamo, nema šanse da ih je netko pronašao - govori nam usput Marin Đurđević, dok ga pokušavamo pratiti, što bi se reklo, u stopu, ali to nije nimalo lagano. Jer, Marin je u šumi praktički odrastao i s njom na neki način srastao, pa se u njoj jednostavno i lako snalazi bez ikakve navigacije. Osim, naravno, one koja je pohranjena u njegovoj glavi, a s obzirom na to da ovaj lugar Hrvatskih šuma vodi brigu da sve štima u čak 14 šuma Vukovarsko-srijemske županije, onda vam je jasno da je ta ‘navigacija‘ prepuna različitih...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. studeni 2024 07:39