Dok se oprezno počinjemo ponovno okupljati u svojim domovima, mnogima je višesatno nakuhavanje gozbe za goste zadnja stvar na pameti. Upravo su zato sirne plate savršeno rješenje jer ih možete unaprijed pripremiti te se poigrati okusima kako sira, tako i drugih namirnica. Ako među vašim gostima ima pravih obožavatelja sireva, što više vrsta poslužite, oni će biti sretniji.
Za sve one koji nisu skloni eksperimentiranju, nemojte zaboraviti u platu uključiti i koji suhomesnati proizvod, svježe i sušeno voće, ukiseljeno povrće i razne marmelade. Imajte na umu da bi sir trebao biti sobne temperature pa ga izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije.
Meke sireve kao što su kozji sir ili brie poslužite cijele pa uz njih stavite i nož za mazanje, kao i nezaobilazne krekere.
Polutvrde sireve kao što su gauda ili cheddar narežite na kriške ili kockice, dok zreli parmezan možete i posebnim nožem “kopati” da dobijete sirno grumenje prepuno umamija. Neka na plati budu zastupljeni sirevi od različitih vrsta mlijeka i različitih jačina okusa pa tako poslužite sir poznatog okusa poput parmezana i dodajte jedan neočekivani okus poput intenzivnog kozjeg sira.
Na platu stavite barem jedan odležani sir, a ponudite i koji blaži sir kako bi se njime gosti mogli osvježiti. Ako sirnu platu poslužujete za večeru, na njoj bi trebalo biti oko 150 grama sira po osobi. Odlučite li da je ipak samo predjelo, sireve narežite i pospremite u dobro zatvorenu posudu iz koje ćete platu po potrebi nadopunjavati.
Nakon što sve pripremite, nemojte zaboraviti hranu prekriti kako se sirevi ne bi bespotrebno isušili te izvući noževe za sir da upotpunite dojam.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....