SHOPPING PATROLA

Sirne plate će večeru učiniti gastronomski zanimljivom, ali evo na što treba posebno paziti

 Ezhukov
Naša Neda Batinić saznala je sve savjete i trikove koji će vam pomoći da poslužite savršenu sirnu platu

Dok se oprezno počinjemo ponovno okupljati u svojim domovima, mnogima je višesatno nakuhavanje gozbe za goste zadnja stvar na pameti. Upravo su zato sirne plate savršeno rješenje jer ih možete unaprijed pripremiti te se poigrati okusima kako sira, tako i drugih namirnica. Ako među vašim gostima ima pravih obožavatelja sireva, što više vrsta poslužite, oni će biti sretniji.

Za sve one koji nisu skloni eksperimentiranju, nemojte zaboraviti u platu uključiti i koji suhomesnati proizvod, svježe i sušeno voće, ukiseljeno povrće i razne marmelade. Imajte na umu da bi sir trebao biti sobne temperature pa ga izvadite iz hladnjaka barem pola sata prije.

Meke sireve kao što su kozji sir ili brie poslužite cijele pa uz njih stavite i nož za mazanje, kao i nezaobilazne krekere.

Polutvrde sireve kao što su gauda ili cheddar narežite na kriške ili kockice, dok zreli parmezan možete i posebnim nožem “kopati” da dobijete sirno grumenje prepuno umamija. Neka na plati budu zastupljeni sirevi od različitih vrsta mlijeka i različitih jačina okusa pa tako poslužite sir poznatog okusa poput parmezana i dodajte jedan neočekivani okus poput intenzivnog kozjeg sira.

Na platu stavite barem jedan odležani sir, a ponudite i koji blaži sir kako bi se njime gosti mogli osvježiti. Ako sirnu platu poslužujete za večeru, na njoj bi trebalo biti oko 150 grama sira po osobi. Odlučite li da je ipak samo predjelo, sireve narežite i pospremite u dobro zatvorenu posudu iz koje ćete platu po potrebi nadopunjavati.

Nakon što sve pripremite, nemojte zaboraviti hranu prekriti kako se sirevi ne bi bespotrebno isušili te izvući noževe za sir da upotpunite dojam.

NA NAŠEM TRŽIŠTU

Budući da je za pripremu dobre sirne plate osim vrhunskih sireva i noževa potrebna i dobra podloga za rezanje, u našim se dućanima setovi kratkih noževa za okomito rezanje, kopanje po siru i slične zabavne aktivnosti često prodaju u paketima u kojima se nalaze i praktične daske. Mi smo izdvojili dva primjera koji uključuju daske koje osim kao površina za rezanje služe i kao spremište te stalak za noževe. No, bez brige, ako vam je potreban samo set specijaliziranih oštrica, nećete ostati razočarani ponudom.

EMMEZETA

Daska za sir Quattro
Cijena: 99,99 kn

Dimenzije: 21 x 5 x 30 cm
Materijali: bambus, nehrđajući čelik

Daska za sir od bambusa dolazi s držačem za noževe od nehrđajućeg čelika i predstavlja odličan komad za okupljanja i posluživanje bogate sirne plate.

www.emmezeta.hr

VIVRE

Kitchen Artist 5-dijelni pribor za sir Jerry
Cijena: 137,90 kn

Dimenzije: daska - 24 x 3,5 cm
Materijali: drvo, nehrđajući čelik

Set noževa koji uključuje nož za maslac, nož za kruh, rezač za parmezan i vilicu za sir dolazi u praktičnom spremniku skrivenom u ovalnoj dasci za rezanje koja se koristi i za posluživanje sirne plate.

www.vivre.hr

XXXL LESNINA

3-dijelni set noževa za sir
Cijena: 149,50 kn

Dimenzije: 18 x 3 x 2,5 cm
Materijali: oplemenjeni čelik

Trodijelni set noževa za rezanje sira od oplemenjenog čelika elegantnih je linija i dolazi u posebnoj kutiji za skladištenje. Svaki je nož izrađen od jednog komada metala pa su laki za održavanje.

www.xxxlesnina.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. prosinac 2024 22:32