PREMINUO JE

Slavni ragbijaš imao je 36 kada je odjednom počeo mumljati, borio se do posljednjeg daha...

Rob Burrow

 Profimedia
Kad su mi otkrili bolest motoričkih neurona, samo sam bio sretan što sam to ja, a ne netko iz moje obitelji, rekao je Rob Burrow

Inspirativni bivši ragbijaš Rob Burrow preminuo je u 42. godini nakon borbe s bolešću motoričkih neurona (MND), objavio je engleski klub Leeds Rhinos. Dijagnozu je dobio 2019., samo dvije godine nakon što je završio ligašku karijeru koja je trajala 17 sezona. Umro je u bolnici Pinderfields, okružen obitelji, objavio je Daily Mail.

Sportaš je svojedobno ispričao kako je prve simptome počeo osjećati dok je bio na jednoj dodjeli nagrada. Odjednom nije mogao normalno govoriti, mumljao je, a zabrinuti suigrači potaknuli su ga da ode liječniku. Robova obitelj u TV dokumentarcu "Lindsey & Rob: Living With MND" otkrila je da im je vijest o degenerativnoj bolesti, koju karakterizira progresivno propadanje živčanih stanica koje iniciraju mišićne pokrete, bila potpuni šok.

- Kad mi je postavljena dijagnoza, mislim da sam je bolje podnio nego Lyns (supruga). Samo sam bio sretan što sam to ja, a ne netko iz moje obitelji - rekao je Burrow, koji je, unatoč teškoj bolesti, inzistirao na tome da živi punim plućima.

image

Rob Burrow s princem Williamom

Pa Images/alamy/alamy/profimedia/Pa Images/alamy/alamy/profimedia

- Odbijam se predati. Borit ću se do posljednjeg daha, koristim pozitivnost da izdržim. Ponekad, čak i kad je iznimno teško, volim se našaliti i nasmijati sve oko sebe. Isprva sam bio prestravljen, ali ubrzo sam shvatio da mogu kontrolirati kako ću psihički pristupiti svojoj situaciji - izjavio je lani bivši ragbijaš u emisiji "This Morning".

Samo godinu dana prije smrti, Burrow je težio svega 44,5 kilograma, bio je neverbalan i mogao je jesti samo tekuću hranu.

- Najteža od svega bila mi je činjenica što više ne mogu biti tata kakav želim biti. Sve bih dao da mogu šutati loptu sa sinom ili čitati djeci priče za laku noć... Zbog MND-a više cijenim male stvari, sve ono što ljudi često uzimaju zdravo za gotovo - rekao je Rob u dokumentarcu.

Njegova požrtvovna supruga Lindsey odbijala je pomoć njegovatelja - muža je sama nosila po kući i od invalidskih kolica do automobila.

- Ne želim nikakve dizalice i slična medicinska pomagala, za mene to može postati prilično kliničko... Nastavit ću se brinuti o Robu sve dok sam za to fizički sposobna, znam da bi on učinio isto za mene... Na vjenčanju sam izrekla te zavjete, u zdravlju i u bolesti, a to sam i mislila - izjavila je. Osim što se brinula za supruga i njihovo troje djece, Lindsey je honorarno radila i kao fizioterapeutkinja za Nacionalnu zdravstvenu službu (NHS).

image

Rob Burrow sa suprugom Lindsey, kćerima i Kevinom Sinfieldom

Danny Lawson/pa Images/profimedia/Danny Lawson/pa Images/profimedia

Par je u braku bio 17 godina, a upoznali su se kad je bivšem sportašu bilo jedva 15.

- Rob je, vrlo rano nakon što je dobio dijagnozu, uveo politiku ‘bez suza‘ i obitelj se toga uspjela pridržavati većinu vremena. Nekad prekršimo politiku, ali Robova želja bila je da nastavimo normalan život i stvaramo što više sretnih, obiteljskih uspomena... Suprug mi je također rekao da sam još mlada i da si moram pronaći nekog drugog kad on umre - otkrila je Lindsay.

Također je pohvalila muževog bivšeg suigrača Kevina Sinfielda, koji je prošle godine nosio Roba preko cilja na inauguralnom maratonu Rob Burrow Leeds, nakon što su ga u invalidskim kolicima gurali oko staze dugačke od 42 kilometra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2024 12:43