Amerikanci su nedavno proslavili jedan od najvažnijih, ali i najdražih praznika u njihovoj povijesti: 4. srpnja ili njihov Dan neovisnosti. Tradicionalno taj praznik obilježavaju paradama ili roštiljem na kojem poslužuju nezaobilaznu „američku“ poslasticu hot dog piše BBC.
Ova se skromna delikatesa može naći gotovo na svakoj utakmici, svakoj roštiljadi, a dostupna je i u prikolicama te kamiončićima brze hrane parkiranima skoro uz svaku ulicu ili cestu diljem zemlje. Hot dog se danas može kupiti u svakom američkom dućanu, a zemlju je, nećete vjerovati, „okupirao“ 1860-ih nakon Američkog građanskog rata. Priča o pecivu punjenom hrenovkom kreće sa šetališta na Coney Islandu u New Yorku.
Prema povjesničaru Michaelu Quinnu njemački imigrant po imenu Charles L. Feltman prvi je posluživao hrenovke duž užurbane ulice šetališta. U Ameriku je došao 1856. godine, a kao mnogi tadašnji migranti sa sobom je ponio i ljubav prema frankfurtskim kobasicama koje su se posluživale u njegovoj domovini.
Po zanimanje je bio pekar pa je tako 1865. u Brooklynu otvorio pekarnicu. Za život je zarađivao gurajući kolica s kojih je diljem Coney Islanda prodavao pite, a novac mu je donosio i dodatan posao prodaje školjaka.
Kako je kasnih 1860-ih novootvorena željeznica u Coney Island i Brooklyn dovela mnogo više ljudi s Manhattana, kupci su se žalili Feltmanu da žele jesti toplu hranu, a ne hladne školjke. Tako je on 1867. godine osmislio nešto novo i modificirao svoja kolica za pite. Majstor mu je po mjeri ugradio roštilj za pečenje kobasica i metalnu kutiju za grijanje kruha.
Tog ljeta, dok se veći dio nacije oporavljao od građanskog rata, Feltman je gurao svoja kolica gore-dolje po pijesku Coney Islanda, prodavši gotovo četiri tisuće "Coney Island Red Hot" pevica za novčić po komadu. Upravo su peciva, koja su tada bila novitet u Americi, hot dog učinila savršenom hranom za plažu. Samo ime ovog jela osmišljeno je tak godinama kasnije, ali ono je odmah nakon nastanka postalo pravi hit.
Feltman je 1871. godine, zakupio malu parcelu uz more i otvorio prvi restoran pod nazivom Feltman‘s Ocean Pavilion. S godinama se njegovo carstvo sve više širilo pa je tako na prijelazu stoljeća imao već devet restorana s vrtuljcima, vlakićima smrti, dvoranu za balove, vanjsko kino, hotel, beer garten, kupalište, posebni paviljon te alpsko selo koje je nekoć ugostilo i američkog predsjednika Williama Howarda Tafta.
Kako stoji u knjizi „The Other Islands of New York City“, autora Stuarta Millera i Sharon Seitz Feltman je čak nagovorio Andrewa Culvera, predsjednika Prospect Parka i Coney Island Railroada, da produži vozni red svoje nove željeznice kako bi kupci mogli ostati kod Feltmana na večeri.
Na vrhuncu svoje slave proizvodio je i posluživao oko 40 tisuća toplih obroka dnevno te brojne večere od morskih plodova. Feltman je preminuo 1910. godine, a iza sebe je ostavio dva sina Charlesa i Alfreda. Oni su nastavili obiteljski posao, a njihova je firma zapošljavala više od tisuću ljudi. Do 1920-ih Feltman’s se smatrao najvećim restoranom na svijetu.
Pojava konkurencije
U to se doba kod Feltmanovih zaposlio i poljski imigrant Nathan Handwerker čiji je posao bio rezanje peciva. Prema Lloydu Handwerkeru (Nathanovu unuku) u njegovoj knjizi „Famous Nathan“ stoji kako su dva prijatelja potaknula Handwerkera da otvori vlastitu tvrtku. On je navodno spavao na kuhinjskom podu restorana u kojem je radio ne bi li uštedio novac.
Zatim je 1916., naoružan kreditom od 300 dolara i receptom obitelji svoje supruge, Handwerker otvorio vlastitu trgovinu samo nekoliko blokova dalje od svog starog poslodavca. Ubrzo je shvatio da mora privući more ljudi ne bi li bio konkurentan pa je svoje hrenovke prodava za cent, što je bilo devet centi manje od Feltmanovih.
Obitelj Feltman prodala je svoju tvrtku 1940-ih, a novi vlasnici zauvijek su zatvorili njezina vrata 1954. godine. Prvi put u više od pola stoljeća, Nathan‘s je bio jedini hot dog na Coney Islandu, a mnogi obožavatelji Feltmanovih većih i sočnijih hrenovki ostali su gladni.
Nastavak priče
No priča o Feltmanovim hot dogovima ne staje ovdje. Povjesničar Quinn potaknut djedovim pričama o slavnim kobasicama odlučio je zajedno s bratom Joeom, u čast trećeg brata koji je poginuo u terorističkom napadu 11. rujna, ponovno oživjeti Feltmanov brend.
Na svu sreću njegov je djed bio prijatelj s bivšim zaposlenikom koji mu je otkrio tajni recept za posebne kobasice pa je tako 2015. Quinn otkupio Feltmanovo ime. Otvorio je mali kiosk kod kina u East Villageu. U svibnju 2017. je napokon uspio ponovno otvoriti Feltman‘s na potpuno istoj lokaciji kao Feltmanov originalni restoran na Coney Islandu.
Na svom meniju imaju samo jedno jelo, hot dog, a on je toliko dobar da ga je The Daily Meal proglasio jednim od deset najboljih u SAD-u. Prošle je godine tvrtka postavila Guinnessov svjetski rekord u stvaranju najvećeg hot doga na svijetu. Čak i dok je pandemija koronavirusa zaustavila svijet, The New York Times je izvijestio da Feltmanov posao cvjeta, s prodajom u supermarketima koja je porasla za 100 posto i online prodajom koja je narasla za 200 posto.
Konkurentsku su hot dogovi, oni Nathanovi, također uspješni, a prodaju se u više od 55 tisuća supermarketa i restorana diljem svijeta. Osmislili su i natjecanje u jedenju koje se tradicionalno održava 4. srpnja i televizijski prenosi diljem zemlje.
Javnost se razilazi oko konačne presude koje su kobasice bolje, a to mora prosuditi svatko za sebe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....