IZNENAĐUJUĆA ODLUKA

Ecstasy kao lijek za PTSP? Za početak je stigla odbijenica, ali ima još nade: ‘Provedite još ispitivanja‘

 Ilustrativna fotografija

 David Špidlen/Bod Zlomu/Profimedia/David Špidlen/bod Zlomu/profimedia
Zahtjev FDA-e za još jednom studijom duboko je razočaravajući, rekla je izvršna direktorica Lykosa Amy Emerson

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odbila je dati zeleno svjetlo za korištenje psihodelične tvari MDMA, također poznate kao ecstasy ili Molly, u liječenju PTSP-a (posttraumatskog stresnog poremećaja). Ovo je prvi put da je FDA razmatrala psihodelik za medicinsku upotrebu: iz Agencije su prije nekoliko dana priopćili da nema dovoljno podataka koji bi dopustili upotrebu MDMA u terapijske svrhe. Također, zatražili su od kompanije Lykos Therapeutics, koja je zatražila odobrenje, da provede dodatno kliničko ispitivanje kako bi se procijenilo je li MDMA siguran i učinkovit lijek u terapiji PTSP-a.

- Zahtjev FDA-e za još jednom studijom duboko je razočaravajući - rekla je izvršna direktorica Lykosa Amy Emerson u priopćenju za javnost, dodajući da tvrtka planira surađivati s Agencijom na "rješavanju znanstvenih nesuglasica". Provođenje još jedne studije "trajalo bi nekoliko godina", no Amy Emerson tvrdi da je kompanija već riješila mnoge zabrinutosti u Agenciji.

FDA je odbila javnu raspravu o odluci ili objaviti pismo koje je poslala kompaniji Lykos sa svojim obrazloženjima pozivajući se na pravila povjerljivosti. No, u svojoj izjavi za javnost glasnogovornik FDA je rekao da Agencija prepoznaje da postoji velika potreba za dodatnim mogućnostima liječenja stanja mentalnog zdravlja kao što je PTSP. "Nastavit ćemo poticati istraživanje i razvoj lijekova koji će unaprijediti inovacije za psihodelične tretmane i druge terapije za rješavanje ovih medicinskih potreba”, poručili su iz FDA.

Stručnjaci kažu da je bez pristupa pismu teško utvrditi zašto je FDA donijela takvu odluku. - Stvarno šaljemo nepotpune informacije – rekao je za Nature Mason Marks koji proučava politiku droga na Državnom sveučilištu Floride u Tallahasseeju. Dodao je da je bio "malo iznenađen" odlukom Agencije.

Ali Marks ističe da FDA obično slijedi savjete svojih neovisnih savjetodavnih odbora, a onaj koji je procijenio MDMA u lipnju velikom je većinom glasovao protiv odobravanja lijeka navodeći probleme s dizajnom kliničkih ispitivanja. Jedna od zabrinutosti odnosila se na poteškoće u provođenju kontrolirane studije s MDMA: oko 90 posto sudionika Lykosovih ispitivanja točno je pogodilo jesu li primili lijek ili placebo, a očekivanje da bi ecstasy trebao imati učinak moglo bi utjecati na njihovu percepciju o tome liječi li im simptome ili ne.

MDMA je polusintetička psihoaktivna droga iz skupine feniletilamina. Obično se smatra psihodeličnom drogom, iako efekti koje uzrokuje odstupaju od tipičnih psihodelika, dajući više stimulativne nego vizualne efekte. MDMA je prvi put sintetiziran 1912. godine u laboratoriju farmaceutske kompanije Merck u Darmstadtu, a novi život mu je udahnuo američki kemičar Alexander Shulgin, koji je 1976. godine u svojem laboratoriju na Državnom sveučilištu u San Franciscu otkrio jednostavniji način sinteze. Shulgin je MDMA predstavio svojem prijatelju Leu Zeffu, psihologu iz Oaklanda koji je još 1960-ih eksperimentirao s korištenjem LSD-ja u psihoterapiji. Zeff je zatim počeo promovirati i koristiti MDMA u terapeutske svrhe, nazvavši tu drogu Adam jer je vjerovao da vraća čovjeka u stanje iskonske nevinosti. Neki terapeuti zatim su otkrili da MDMA potiče brzo poboljšanje stanja kod nekih psihijatrijskih pacijenata. No, ubrzo je počela rekreativna upotreba te droge, omiljene u klubovima diljem svijeta. Kada se sredinom 1980-ih na zapadu raširilo korištenje ecstasyja kao rekreativne droge, zabranjen je.

Posljednjih 15 godina znanstvenici istražuju potencijalni terapeutski utjecaj MDMA, ali i psilocibina (aktivni sastojak u čarobnim gljivama), LSD-ja i drugih droga. Ta su istraživanja počela 1950-ih i 1960-ih godina, a zakonskom regulativom i pod političkim i kulturnim pritiscima bila su sasvim zaustavljena 1970-ih. U lipnju prošle godine Australija je postala prva zemlja koja je liječnicima dopustila prepisivanje MDMA za liječenje psihijatrijskih stanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. kolovoz 2024 17:50