VELIKO PRIZNANJE

Ivan Marušić postao član Royal Society, britanske akademije znanosti u kojoj su bili i Newton i Darwin

Ivan Marušić, profesor na Sveučilištu u Melbourneu, održao je predavanje u HAZU

 Hazu/Hazu
Rođen je u Širokom Brijegu, a kad je imao tri godine, obitelj se preseila u Australiju gdje je profesor na Sveučilištu u Melbourneu

Hrvatsko-australski znanstvenik prof. Ivan Marušić prošli je tjedan svečano primljen u Royal Society u Londonu (RSL), britansku akademiju znanosti i jednu od najprestižnijih znanstvenih institucija u svijetu čiji su članovi poput Isaaca Newtona, Charlesa Darwina, Alberta Einsteina i Stephena Hawkinga svojim teorijama oblikovali svijet u kojemu živimo.

Marušić je jedan od malobrojnih znanstvenika hrvatskih korijena koji su primljeni u članstvo institucije osnovane 1660. godine. Među prijašnjim članovima RSL-a bili su Ruđer Bošković (1761.), nobelovci Lavoslav Ružička (1942.) i Vladimir Prelog (1962.) dok je neuroznanstvenik Paško Rakić postao član 2016. godine. Također, 2016. godine prof. Igor Rudan postao je član Royal Society u Edinburghu (RSE), institucije osnovane 1783. godine. - Postati članom Royal Society za mene predstavlja značajnu priliku da pojačam zalaganje za znanost, što je vjerujem posebno ključno u današnjem svijetu. Royal Society je posvećen unapređenju izvrsnosti u znanosti i primjeni znanstvenih spoznaja za poboljšanje čovječanstva, što je misija koja duboko rezonira s mojim vlastitim vrijednostima – izjavio je za portal Croatia Week Ivan Marušić, profesor na Sveučilištu u Melbourneu gdje je i prorektor zadužen za istraživačku infrastrukturu.

image

Ivan Marušić (drugi slijeva), profesor na Sveučilištu u Melbourneu održao je predavanje u HAZU

Hazu/Hazu

Ivan Marušić je rođen 1965. godine u Širokom Brijegu, a kada mu je bilo tri godine s roditeljima i sestrom emigrirao je u Australiju.

Diplomirao je i doktorirao strojarstvo na Sveučilištu u Melbourneu, a zatim je karijeru gradio na Sveučilištu Minnesota. Na Sveučilište u Melbourneu vratio se 2007. godine. Dobitnik je brojnih nagrada, uključujući NSF Career Award, Woodward Medal i Stanley Corrsin Award. Trenutno je potpredsjednik i tajnik odjela za fiziku Australian Academy of Science. Prof. Marušić prije dva tjedna je boravio u Zagrebu gdje je u HAZU održao predavanje „Međudjelovanje vrtloga i sile otpora u površinskom turbulentnom strujanju fluida”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. kolovoz 2024 00:07