ZNANSTVENI OSCAR

Jelena Bujan dobila je 1,5 milijun eura da istraži kako mravi podnose ekstremne temperature

Dr. Jelena Bujan s Instituta Ruđer Bošković, dobitnica ”znanstvenog Oscara”

 

 Arhiv Irb-a/
Projekt IGNITE izabran je među 3 474 prijavljenih u kategoriji tzv. Starting Grants namjenjenih mladim istraživačima

Nakon dugo vremena Hrvatska je ponovno dobila „znanstveni Oscar”, projekt Europskog istraživačkog vijeća (ERC) zahvaljujući dr. Jeleni Bujan s Instituta Ruđer Bošković (IRB). Projekti Europskog istraživačkog vijeća (ERC) najkompetitivniji su u EU, a među njihovim dobitnicima je i 12 nobelovaca.

Jelena Bujan dobitnica je 1,5 milijuna eura za projekt IGNITE, punog naziva. „Otoci kao prirodni laboratoriji globalnog zagrijavanja: otkrivanje sposobnosti kukaca da prežive temperaturne ekstreme”.

Kako su priopćili s IRB-a, tijekom idućih pet godina dr. Bujan istraživat će otpornost mrava na ekstremne temperature uzrokovane globalnim zagrijavanjem. Razumijevanje odgovora kukaca na toplinske valove i druge klimatske izazove ključno je za predviđanje mogućih posljedica klimatskih promjena na bioraznolikost i stabilnost. S obzirom na to da se Mediteran zagrijava brže od globalnog prosjeka, dr. Bujan i njezin tim žele istražiti specifične učinke globalnog zagrijavanja baš u ovoj regiji. Za potrebe istraživanja koristit će Jadranske otoke kao svojevrsne prirodne laboratorije. U tim prirodnim laboratorijima proučavat će kako mikroklimatska raznolikost okoliša utječe na ponašanje i fiziologiju mrava, odnosno na njihovu sposobnost regulacije tjelesne temperature.

- U istraživanju ćemo koristiti mrave kao modelne kukce jer su poput brojnih kukaca iznimno osjetljivi na temperaturu i njihova aktivnost prestaje kad postane prevruće. Iako jedna radilica ne živi dugo, kolonija živi koliko i matica, a to može biti i do 28 godina. Zbog toga su mravi idealni za dugoročna praćenja stanja staništa - rekla je Jelena Bujan, iz Laboratorija za fiziku mora i kemiju vodenih sustava Zavoda za istraživanje mora i okoliša na IRB-u.

Projekt IGNITE izabran je među 3 474 prijavljenih u kategoriji tzv. Starting Grants koji se dodjeljuju vrsnim mladim istraživačima na početku njihove samostalne znanstvene karijere. Zahvaljujući potpori ERC-a dr. Bujan moći će osnovati vlastitu istraživačku grupu, zaposliti mlade istraživače te nabaviti opremu potrebnu za provedbu ovog ambicioznog projekta.

Jelena Bujan doktorirala je na Sveučilištu Oklahoma u SAD-u, a nakon doktorata radila je na poslijedoktorskom istraživanju u

Panami na Sveučilištu u Louisvilleu u suradnji s Smithsonian Tropical Research Institute. Dodatno se usavršavala na poslijedoktoratu na Sveučilištu Lausanne u Švicarskoj. Nakon 12 godina provedenih u inozemstvu, vratila se u Hrvatsku, na Institut Ruđer Bošković. Jelena Bujan objavila je 25 znanstvenih radova u visokorangiranim časopisima, a njezini radovi citirani su više od 700 puta. IGNITE je tek osmi ERC-ov projekt kome je Hrvatska domaćin (host) te treći Ruđerov: prethodna dva na IRB-u dobila je dr. Iva Tolić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 15:05