VELIKI POTHVAT

Kineska lunarna sonda vratila se s prvim uzorcima tla s tamne strane Mjeseca

Chang‘e-6 

 Jin Liwang/xinhua News/profimedia/Jin Liwang/xinhua News/profimedia
Chang’e 6 poletio je iz svemirskog centra početkom svibnja, a nekoliko tjedana kasnije sletio je na krater blizu Mjesečevog južnog pola

Kineska lunarna sonda vratila se na Zemlju s prvim uzorcima tla s neistražene tamne strane Mjeseca. Chang‘e-6 je u utorak sletio u mongolsku pustinju nakon dvomjesečne misije koja je bila puna rizika. Znanstvenici željno iščekuju vidjeti uzorke te se nadaju da će dobiti odgovore na ključna pitanja o tome kako nastaju planeti, piše BBC.

image

Chang‘e-6

Jin Liwang/xinhua News/profimedia/Jin Liwang/xinhua News/profimedia

Jedina zemlja koja je uspješno sletjela na tamnu stranu Mjeseca već 2019. godine je Kina. Do te daljnje strane, okrenute od Zemlje, teško je doći zbog udaljenosti i terena s golemim kraterima. Znanstvenici se nadaju da će pronaći tragove leda na ovoj manje istraženoj strani.

Kina je posebno ponosna na misiju Chang‘e-6 jer su uspjeli pojačati misije na Mjesec, a ujedno tako privlače pozornost svog rivala SAD-a. Državni mediji prikazali su kako dužnosnici postavljaju kinesku zastavu čim je kapsula sletjela u pustinju.

Chang’e 6 poletio je iz svemirskog centra početkom svibnja, a nekoliko tjedana kasnije uspješno je sletio na krater blizu Mjesečevog južnog pola. Njegova misija je trajala ukupno 53 dana, a sonda se sada šalje u Peking gdje će biti preuzeti uzorci. Sonda je na Mjesecu koristila bušilicu i robotsku ruku da pokupi tlo i kamenje, snimila je nekoliko fotografija površine i postavila kinesku zastavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 10:09