HOPFIELD I HINTON

‘Kumovi umjetne inteligencije‘ dobili Nobela za fiziku: Jedan od njih sad ozbiljno upozorava na opasnost od AI-a

Konferencija za novinare u Švedskoj kraljevskoj akademiji znanosti

 Jonathan Nackstrand/Afp
Hinton je od 2013. godine radio u Googleu, ali je dao otkaz kako bi mogao slobodno govoriti o opasnostima nastavka razvoja AI-ja

Ovogodišnja Nobelova nagrada za fiziku pripala je Johnu Hopfieldu i Geoffreyju Hintonu za „temeljna otkrića i izume koji omogućuju strojno učenje s umjetnim neuronskim mrežama”, objavila je danas Švedska kraljevska akademija znanosti.

"John Hopfield i Geoffrey Hinton koristili su alate iz fizike za konstruiranje metoda koje su pomogle u postavljanju temelja za današnje moćno strojno učenje. Strojno učenje temeljeno na umjetnim neuronskim mrežama trenutno revolucionarizira znanost, inženjerstvo i svakodnevni život”, priopćilo je Nobelovo povjerenstvo.

John Hopfield (91), profesor emeritus Sveučilišta Princeton, rođen je u obitelji poljskih fizičara koji su emigrirali u SAD. Jedan je od pionira na području razvoja strojnog učenja. Geoffrey Hinton (77) rođen je u Londonu, no već desetljećima živi u SAD-u i Kanadi. Poznat je i kao "kum umjetne inteligencije" (AI). Hinton i njegovi suradnici na Sveučilištu Toronto Yoshua Bengio i Yann LeCun objavili su niz radova o dubokom učenju koji su postali intelektualni temelj za razvoj sustava umjetne inteligencije kao što je ChatGPT.

To im je donijelo svjetsku slavu te su 2018. godine dobili Turingovu nagradu, najveće svjetsko priznanje za kompjutorske znanosti. Hinton je od 2013. godine radio u Googleu, ali je prošle godine dao otkaz kako bi mogao slobodno govoriti o opasnostima nastavka razvoja AI-ja. - Došao sam do zaključka da se vrsta inteligencije koju razvijamo jako razlikuje od inteligencije koju mi imamo. Dakle, to je kao da imate 10.000 ljudi i kad god jedna osoba nešto nauči, svi to znaju. Tako ti chatbotovi mogu znati puno više od bilo koje osobe - rekao je nakon otkaza u Googleu Hinton.

Dvojica laureata podijelit će oko milijun dolara nagrade koja će im biti svečano uručena 10. prosinca u Stockholmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. listopad 2024 15:50