Kanadska tvrtka Okanagan Specialty Fruits već će u veljači krenuti s isporukom ovih jabuka koje su izazvale mnoge rasprave. Jabuke nazvane Arctic posebne su po tome što ne mijenjaju boju i ne smeđe, a stručnjaci su taj efekt dobili uklanjanjem gena odgovornog za proizvodnju oksidacijskog enzima zbog kojeg jabuke mijenjaju boju kad se razrežu, piše Yahoo.
Iz tvrtke kažu da jabuka može ostati svježa do tri tjedna te da se ovime izbjegavaju druge obrade koje se koriste kod rezanog voća za održavanje boje i svježine, kao što je kalcij askorbat. Upotreba ovih jabuka će ne samo smanjiti troškove dodatnih obrada, već ne mijenja okus ni teksturu voća, tvrdi proizvođač.
Međutim, sama činjenica da se radi o genetski modificiranim jabukama izazvala je burne reakcije i rasprave u javnosti i na društvenim mrežama, kako među kupcima tako i među raznim drugim organizacijama.
Primjerice, Organizacija potrošača organskih proizvoda (Organic Consumers Association) izdala je priopćenje u kojem je izrazila zabrinutost zbog toga što većina GMO proizvoda ne prolazi rigorozne sigurnosne testove koje prolaze drugi proizvodi prije plasiranja na tržište: ‘To znači da će kupci još jednom biti pokusni kunići biotehnološke industrije. Da stvar bude gora, ovaj je proizvod primarno namijenjen trgovcima brze hrane i institucijama poput škola, a djeca mogu biti ranjivija što se tiče opasnosti po zdravlje. Jabuka nije nastala na zahtjev tržišta. Najvećim će je dijelom koristiti restorani i institucije koje žele prodavati jabuke narezane prije više dana ili tjedana, a da se pritom ne moraju zamarati svježinom voća.’
Iz Okanagana kažu da su jabuke prošle sva moguća testiranja i zadovoljile sve standarde u Kanadi i SAD-u: ‘Zahvaljujući tome što ne mijenjaju boju, jabuke Arctic mogu smanjiti bacanje hrane i potaknuti ljude da ih više jedu. Pokazale su se jednako sigurne i hranjive kao bilo koje druge, tradicionalne jabuke, i to kroz desetljeće istraživanja te su zadovoljile stroge američke i kanadske standarde.’
Slučaj jabuka koje ne poprimaju smeđu boju za ABC News komentirao je dr. Richard Besser, njihov urednik za zdravlje i medicinu: ‘Mislim da sa zdravstvene i sigurnosne strane nema nikakvih problema. Ljudi samo čuju izraz ‘genetski modificiran’ i uspaniče se. Kad gledate sa znanstvene strane, kad gledate jabuku kao nakupinu molekula, to je i dalje ista jabuka samo bez jednog enzima. Kao kupac, ja volim jabuke koje smeđe. Meni je to znak da nije posve svježa. Ne želim zagristi jabuku koja je mekana i tek onda shvatiti da nije dobra.’
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....