TAMNA OPASNOST

Odmah izbacite ove crne materijale: U popularnim kuhinjskim pomagalima pronađene vrlo visoke razine otrova

Ilustracija

 Pancake Pictures/imagesource/profimedia/Pancake Pictures/imagesource/profimedia
Toksični BFR pronađen je u raznim igračkama, posudama za meso i druge namirnice, u kuhinjskim pomagalima, uredskom materijalu...

Crna plastika koja se koristi za izradu kuhinjskih pomagala, spremnika za hranu i dječjih igračaka može sadržavati opasne razine potencijalno kancerogenih kemikalija zbog pogrešnih postupaka tijekom procesa recikliranja, pokazala je nova studija, piše People.

Istraživanje, objavljeno 1. listopada u časopisu Chemosphere, analiziralo je 203 najčešća proizvoda na prisustvo broma, tvari koja se koristi za izradu usporivača (retardanata) plamena. Toksični usporivači plamena na bazi broma (BFR) pronađeni su u 85 posto analiziranih proizvoda s ukupnim koncentracijama koje se kreću do 22.800 dijelova na milijun (ppm) kemikalija, uključujući zabranjenu tvar deca-BDE i njezine zamjene.

Opasnosti koje se tiču zdravlja uključuju kancerogenost, poremećaje u radu endokrinih žlijezda, neurotoksičnost, poteškoće s plodnošću i probleme u razvoju djece.

Usporivači plamena na bazi broma (BFR) najčešće se nalaze u plastici, televizorima i raznim drugim elektroničkim uređajima i trenutno su najčešće korišteni usporivači plamena jer imaju dobre performanse, učinkoviti su i jeftini, kaže Agencija za zaštitu okoliša (EPA).

Studija je otkrila prisustvo BFR-a u perlicama koje se koriste za izradu dječjih ogrlica i raznim igračkama, zatim u posudama za sushi, meso i druge namirnice, u kuhinjskim pomagalima, raznim četkama za kosu, plastičnim posudama za čuvanje hrane i uredskom materijalu.

Istraživači procjenjuju da će oni koji koriste kontaminirano crno plastično kuhinjsko posuđe biti izloženi prosječno 34.700 ppm decaBDE svaki dan.

‘Tvrtke nastavljaju koristiti otrovne usporivače plamena u plastičnoj elektronici, a to rezultira neočekivanim i nepotrebnim izlaganjima otrovima‘, rekla je koautorica studije Megan Liu, voditeljica znanosti i politike u Toxic-Free Future. ‘Ove kancerogene kemikalije uopće ne bi trebalo koristiti, a s recikliranjem ulaze u naš okoliš i naše domove na više načina. Visoke razine koje smo pronašli su vrlo zabrinjavajuće.‘

image

Ilustracija

Sergei Devyatkin/panthermedia/profimedia

‘Rezultati studije jasno pokazuju da se elektronika koja sadrži usporivače plamena, poput vanjskih kućišta velikih televizora, reciklira u spremnike za spremanje hrane i posuđe‘, rekla je Heather Stapleton, kemičarka i stručnjakinja za izloženost toksičnim spojevima sa Sveučilišta Duke. ‘Iako je jako važno reciklirati elektronički otpad, trebali bismo biti oprezni i biti sigurni da postupkom recikliranja ne pridonosimo dodatnoj izloženosti ovim opasnim kemikalijama u predmetima od reciklirane plastike.‘

BFR-ovi su postali popularni nakon što su polibromirani difenil eteri (PBDE), koji su se ranije koristili kao usporivači gorenja, zabranjeni zbog potencijalnih zdravstvenih rizika.

Autori studije usredotočili su se samo na crnu plastiku, tako da zasad nije utvrđeno je li, i u kojoj mjeri, opasna i plastika druge boje. Također nisu naveli niti točne brendove analiziranih proizvoda.

Stručnjaci kažu da je najbolje posve prestati kupovati djeci igračke od crne plastike, kao i prestati koristiti kuhinjska pomagala i spremnike za hranu od crne plastike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. listopad 2024 13:03