HRANA BUDUĆNOSTI

Ove Hrvatice dobile su ozbiljan novac za revolucionarni plan: ‘Evo kako ćete jesti ribu i koliki će biti rok trajanja!‘

Znanstvenice Kata Galić i Mia Kurek s prvim primjerima jestivih prevlaka koje izrađuju u sklopu projekta od 200 tisuća eura

 Tomislav Kristo/Cropix
Jestiva prevlaka na kojoj rade s kolegama s riječkog Medicinskog fakulteta i znanstvenicima iz Burgundije temeljit će se na algama i mediteranskom bilju

Potrošači su uglavnom zarobljeni u paradoksu - htjeli bi da hrana dugo traje, ali i da za njom ne ostaju nikakvi negativni tragovi u okolišu. Odnosno, da je sve upakirano u lijepu ambalažu, ali i da s njom potom nemaju previše brige. Zvuči nepomirljivo, ali u svijetu i Hrvatskoj, u svojim laboratorijima, svakodnevno marljivo rade ljudi koji doista pokušavaju ispuniti ovaj san.

Daleko je još od toga, a opet možda i blizu: evo, baš u vrijeme kad smo posjetili Laboratorij za pakiranje hrane u sklopu zagrebačkog Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, tamo smo zatekli dvije znanstvenice s ludim planom - jadransku svježu ribu, pođe li im to za rukom, pakirat će tako da će potrošači zapravo pojesti dio te ambalaže, a svježa riba u hladnjaku će moći stajati i do dva...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. studeni 2024 16:43