SENZACIONALNO OTKRIĆE

Pronađena lubanja mastodonta, drevne životinje slične slonu koja je živjela prije skoro četiri milijuna godina u Sjevernoj Americi

Lubanja mastodonta pronađena u SAD-u, u državi Iowa

 Office Of The State Archaeologist Iowa/
Znanstvenici vjeruju kako će konačno otkriti tajnu suživota ovih drevnih zvijeri s ljudima, no to nije jedino veliko otkriće

Arheolozi su nedavno iskopali lubanju drevne životinje mastodonta koja je pripadnik roda Mammut. Pronađena je u netaknutom stanju, a znanstvenici vjeruju da će im ona pomoći kako bi bolje razumjeli suživot ove životinje i nekadašnjih ljudi, javlja The Sun.

Ove su veličanstvene životinje nalik slonovima, koje su se pojavile u Sjevernoj Americi prije nešto više od tri i pol milijuna godina. Mastodonti su, vjeruje se, izumrli zbog ljudskog lova i promijene klime.

Lubanja je pronađena ranije ovog mjeseca u okrugu Wayne, Iowa, oko sat i pol vožnje od Des Moinesa, a pomoću radiokarbonskog datiranja potvrđena je njezina točna starost od 13.600 godina što točno odgovara vremenu kada su ljudi naselili to područje.

image

Mastodont na ilustraciji Heinricha Hardera

Florilegius/akg-images/profimedia/Florilegius/akg-images/profimedia

"Nadamo se da ćemo pronaći dokaze ljudske interakcije s ovim stvorenjem, možda vrhove strijela i noževe koji su korišteni za ubijanje životinje i njezinu pripremu za jelo. Postoje i potencijalni dokazi na samim kostima na kojima bi mogli bi biti prepoznatljivi tragovi rezova", rekao je John Doershuk, ravnatelj Ureda državnog arheologa (OSA) u Iowa.

Cijeli proces iskopavanja lubanje trajao je gotovo dva tjedna, a OSA je prvi puta o mjestu potencijalnog nalazišta bila obaviještena 2022. godine. Ovo je prvi dobro očuvani mastodont, prvenstveno lubanja, koji je iskopan u Iowi. Kosti lubanje bit će izložene na novoj izložbi u muzeju Prairie Trails nakon završetka konzervacije i analize.

Ovo arheološko otkriće samo je jedno od onih velikih koja su se dogodila u skorije vrijeme. Ogromna pandža ptice moa, koja je izumrla prije skoro 800 godina, iskopana je u planini Owen na Novom Zelandu. Još jedno iznenađujuće otkriće došlo je iz Rusije nakon što su rudari pronašli gotovo savršeno očuvanog vunastog nosoroga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 12:24