Ako jedete više hrane bogate omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, poput oraha i sjemenki, moglo biste smanjiti rizik od razvoja čak 14 različitih vrsta raka, pokazalo je nedavno istraživanje.
Omega-3 i omega-6 masne kiseline povezuju se s nižim razinama kolesterola, boljim zdravljem mozga i dugovječnošću, a to sve posebno vrijedi za omega-3 masne kiseline, koje se smatraju i protuupalnom namirnicom.
Izvori omega-3 masnih kiselina su razne vrste masna riba poput lososa, skuše, sardina i pastrva, ali i sjemenke lana, orasi te dodaci s ribljim uljem. Omega-6 mogu se naći u biljnim uljima kao što su ulje uljane repice, zatim u orasima, sjemenkana, jajima i avokadu.
‘Više razine omega-3 i omega-6 povezane su s nižom stopom raka, pa bi ih ljudi trebali više konzumirati i uvrstiti ih u redovnu prehranu‘, rekao je Yuchen Zhang, glavni autor studije sa Sveučilišta Georgia u SAD-u.
Zhang i njegov tim koristili su podatke 250.000 ljudi koji su sudjelovali u studiji U.K. Biobank, velikoj medicinskoj studiji koja je pratila više od pola milijuna Britanaca više od desetljeća.
Nakon otprilike 12 godina, gotovo 30.000 sudionika uključenih u studiju razvilo je neki oblik raka.
Analizirajući razine omega-3 i omega-6 masnih kiselina u njihovoj krvnoj plazmi, znanstvenici su otkrili da su više razine tih nutrijenata povezane s manjim rizikom od razvoja raka.
Sudionici koji su imali više razine omega-3 imali su manju vjerojatnost da će razviti rak debelog crijeva, želuca, pluća i drugih karcinoma probavnog trakta, dok su više razine omega-6 bile povezane s nižim rizikom od 14 različitih vrsta raka, uključujući rak mozga, maligni melanom, rak mokraćnog mjehura i druge.
Smatra se da se omega-3 i omega-6 masne kiseline međusobno nadmeću u tijelu, a mnogi nutricionisti smatraju da zapadnjačka prehrana sadrži previše omega-6 i nedovoljno omega-3. Zato nutricionisti ne savjetuju konzumiranje dodatnih omega-6 masnih kiselina, na primjer u obliku ulja od sjemenki.
Međutim, ova je studija otkrila da su više razine obiju masnih kiselina povezane s nižim rizikom od raka, ali ljudi s višim razinama omega-3 imaju nešto veću vjerojatnost da će razviti rak prostate.
‘Za žene je to laka odluka: jedite više omega-3 masnih kiselina‘, rekao je izvanredni profesor Kaixiong Ye i jedan od autora studije sa Sveučilišta Georgia.
Znanstvenici su otkrili snažan blagotvoran učinak omega-6 masnih kiselina kod mlađih sudionika, posebno mladih žena. Ali činilo se da omega-3 najviše štiti starije sudionike, muškarce i trenutne pušače.
Studija je objavljena u International Journal of Cancer u listopadu.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....