OVO JE KAO U SF FILMU

Znanstvenici otkrili kako kožu učiniti prozirnom: ‘Utrlja se i odmah vidiš žile, crijeva... sjajno za otkrivanje raka!‘

Boja FD & C Yellow 5

 Swns/swns/profimedia/Swns/swns/profimedia
Ova tehnologija tek treba biti ispitana na ljudima

Znanstvenici sa Sveučilišta Stanford uspjeli su postići nešto što je dosad bilo tek u domeni znanstvene fantastike: proizveli su posve neškodljivu boju koja kožu čini prozirnom što može olakšati brojne zdravstvene preglede i pomoći u dijagnostici i liječenju, piše Newsweek.

Ova revolucionarna tehnika koristi ponašanje svjetlosti dok se kreće kroz biološka tkiva.

‘Ova bi tehnologija mogla tijekom vađenja krvi učiniti vene vidljivijima, zatim učiniti lakšim lasersko uklanjanje tetovaža ili pomoći u ranom otkrivanju i liječenju raka‘, rekao je Guosong Hong, profesor znanosti o materijalima i inženjerstvu Sveučilišta Stanford.

image

Ilustracija kako boja Boja FD & C Yellow 5 djeluje na lom svjetlosti kroz tkiva

Swns/swns/profimedia/Swns/swns/profimedia

Kada svjetlost prolazi kroz objekt, mijenja brzinu i savija se ovisno o materijalu kroz koji putuje. Taj se proces naziva lomom svjetlosti, a stupanj do kojeg materijal uzrokuje savijanje svjetlosti naziva se indeks loma.

Naša se tkiva sastoje od raznih materijala, poput masti, proteina i staničnih tekućina, koji su svi međusobno zbijeni, a svaki od njih uzrokuje ponešto drugačije savijanje svjetlosti pri čemu se svjetlost raspršuje i odbija od materijala pod različitim kutovima.

No kad bi se postiglo to da se različiti indeksi loma svjetlosti usklade, svjetlost bi mogla putovati neometano pa bi naše oči materijal doživljavale kao proziran.

Hong i kolege su u novoj studiji, objavljenoj u časopisu Science, otkrili da uobičajena prehrambena boja, poznata kao FD & C Yellow 5, može učinkovito usmjeriti svjetlost unatoč različitim indeksima loma i spriječiti je da se rasprši, što u konačnici dovodi do efekta transparentne kože.

Znanstvenici su tehniku ​​prvo testirali na tankim kriškama pilećih prsa, a onda je isprobali na miševima. Nježno su utrljali otopinu na tjeme miševa, nakon čega je kroz kožu glodavaca postala vidljiva složena mreža krvnih žila.

Sredstvo su zatim isprobali i na abdomenu miševa, nakon čega su jasno vidjeli pokrete njihovih crijeva.

Kad je boja isprana, tkiva su se vratila u normalno neprozirno stanje bez vidljivih dugoročnih posljedica.

image

Boja FD & C Yellow 5

Swns/swns/profimedia/Swns/swns/profimedia

Ova tehnologija tek treba biti ispitana na ljudima.

Znanstvenici smatraju da bi ubrizgavanje boje omogućilo dublje poglede u tkiva, što bi omogućilo neinvazivno snimanje različitih organa, istraživanje probavnih smetnji u stvarnom vremenu i identificiranja nekih vrsta raka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. rujan 2024 13:28