Alen Mance i klub Booka iz Rijeke novi su zakupci Palacha

RIJEKA - Odlukom Grada Rijeke, budući zakupac kluba Palach bit će Alen Mance i riječki klub Booka, u čiju je ponudu uključen niz riječkih udruga, između ostalih i Klub ljubitelja buke i Udruga Ri Rock. Propozicijama natječaja Palach je određen kao prostor za različite nekomercijalne kulturne djelatnosti, poput glazbenih, scenskih i likovnih događaja. Mance će na mjestu zakupca naslijediti Damira Čargonju Čarlija koji je Palach vodio 10 godina.

Manceov klub Booka na Mlaki već godinama organizira koncerte, uglavnom metal, punk i alternativnih bendova. Novi prostor od 682 četvorna metra dobit će u povlašteni najam po cijeni od oko 8 tisuća kuna na mjesec (1,45 eura po četvornom metru), no za ugostiteljsku djelatnost predviđeno je samo 112 kvadrata, a ostatak je namijenjen kulturnoj djelatnosti. U “borbi” za Palach konkurencija mu je bio zagrebački klub Purgeraj, čiju je ponudu također pratilo nekoliko riječkih udruga poput Galerije OK koja je posljednjih mjeseci Čargonjina mandata vodila istoimenu galeriju u sklopu kluba.



Palach je za vrijeme Čarlijeva vođenja pratilo nešto što bi se moglo nazvati “lošom karmom”, odnosno stalni sukobi sa susjedima, policijom i vlasnicima prostora, Gradom Rijekom. Klub je, unatoč organiziranim kulturnim programima iz područja likovne umjetnosti, postao notoran i ne previše popularan među mladima. Damir Čargonja na kraju je odustao od zakupa prostora, kako navodi, zbog velikih gubitaka, iako mu najam istječe tek sljedeće godine.

Stanari Kružne ulice i Dolca, u čijem je susjedstvu klub Palach, poslali su otvoreno pismo medijima u kojem ističu da oni nisu protivnici kluba kao okupljališta mladih, kako ih se često voli predstavljati, nego su protiv sustavnog zaobilaženja njihova mišljenja i građanskih prava od strane Gradske uprave.



Susjedima Palacha smeta što se, umjesto da mladi tamo dolaze zbog kulturnih programa, po ulici motaju narkomani i po podu su razbijene boce, šprice, pa i ljudske fekalije. Stanari Kružne i Dolca nadaju se da će se u budućnosti to promijeniti jer bi klub Palach mogao biti odlično okupljalište mladih i konačno početi funkcionirati kao klub, a ne kao seoska birtija. S time će se sigurno složiti i većina stanovnika Rijeke, pogotovo pripadnici mlađih generacija.



Luka Benčić/EPEHA
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2024 00:47