Bollywood na sudu zbog plagijata

Nakon indijske komedije Hari Puttar, za čiji je naziv Warner Bros ustvrdio da je isuviše sličan imenu najslavnijeg dječaka čarobnjaka, u rujnu će se na optuženičkoj klupi Višeg suda u Mumbayu naći i produkcijska kuća BR Chopra Films.



Američki filmski studio 20th Century Fox  zahtijeva odštetu od 70 milijuna rupija  (2 milijuna dolara)  i zabranu prikazivanja hinduskog  filma 'Banda Yeh Bindaas Hai'. Spomenuti film predstavlja remake Oskarom nagrađenog hita 'Moj rođak Vinny' iz 1992. godine.



U vječitoj igri nadmetanja  između Hollywooda and Bollywooda, BR Films negira optužbe navodeći kako se u filmu pojavljuju različiti likovi i drugačija osnovna ideja, a 20th Century Fox tvrdi kako je riječ o potpunom plagijatu, s identičnom pričom i reprodukcijom znatnog dijela sadržaja.



Bollywoodska filmska industrija ima dugu povijest kopiranja hollywoodskih uspješnica s identičnim zapletima, likovima, pa čak i glazbenim temama. Prošloga mjeseca tužbu je najavio i Warner Bros zbog plagiranja 'Neobične piče o Benjaminu Buttonu' . (AFP, irb)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 16:45