ZAGREBAČKI GINEKOLOG

Dr. Fistonić prvi u Hrvatskoj pomlađuje rodnicu: Ja sam usrećio 60 žena. Vratio sam im orgazam!

Laserski zahvat preuzet je od bolivijskog ginekologa dr. Rivere, koji je prvi ovako liječio inkontinenciju
Zagreb, 261011.Preradoviceva 10.Ordinacija za ginekologiju, opstetriciju i perimenopauzu. Na slici: prim. dr. sc. Ivan Fistonic.Foto: Damjan Tadic / CROPIX
 Damjan Tadić / CROPIX

Poznati zagrebački ginekolog dr. Ivan Fistonić ima dokaze da je usrećio šezdesetak žena. Naime, ima papirnate i elektronske podatke o uspješnosti jedinstvenog ambulantnog laserskog zahvata kojima rješava problem nemogućnosti zadržavanja mokraće (inkontinencije) i pomlađuje (ili bolje rečeno sužava) rodnicu. Tako ženama, a i njihovim partnerima, vraća osmijeh na lice.

Metodu laserskog pomlađivanja rodnice počeo je primjenjivati drugi na svijetu, a naučio ju je od bolivijskog ginekologa Marija Rivere. Taj liječnik iz Santa Cruza prvi je počeo raditi ovakve zahvate koristeći prototip aplikatora laserske zrake za vaginalno sužavanje osmišljen u slovenskoj tvrtki Fotona.

Cijelu je priču odlučio podići na višu razinu i potkrijepiti znanstvenim dokazima, pa je započeo projekt na Medicinskom fakultetu u Rijeci, KBC-u Rijeka.

Svjetlija područja pokazuju rad lasera.

S kolegama je osmislio pilot-studiju kojom žele medicinsku struku bolje upoznati s rješenjima za problem koji u nekoj životnoj dobi, najčešće nakon 35. godine, muči čak 40 posto žena. A mnoge od njih koje se bore s inkontinencijom imaju i problem s rastegnutom, proširenom rodnicom. To je najčešće posljedica višestrukih poroda, ali i slabljenja mišića koje dolazi s godinama.

- Sve to narušava kvalitetu života i uništava spolni život. Jer, kada je rodnica rastegnuta, žena tijekom spolnog odnosa ne osjeća ugodu ili je taj osjet znatno smanjen - tumači dr. Fistonić, koji je i glavni tajnik društva za menopauzu Hrvatskog liječničkog zbora.

Rodnica nakon zahvata

- To je problem i za muškarce, jer i njima smanjuje užitak u seksu. Imam pacijentice koje i po nekoliko godina nisu imale spolne odnose, zbog srama i neugode. Tajna čudesne sprave koja vraća užitak u postelji krije se u dvije vrste nastavaka koji obavljaju posao djelujući na kolagen. Ta fibrozna bjelančevina nužna je za održavanje čvrstoće različitih tkiva, od kože do mišića i veziva.

- Primjenjujemo posebne nastavke u terapiji inkontinencije i u pomlađivanju rodnice. Razlika je u širenju laserske zrake. Dakle, odgovarajući nastavak koji emitira lasersko svjetlo uvodi se u rodnicu - opisuje dr. Fistonić. Svjetlost zagrijava tkivo rodnice, na točno određenim točkama, i to na temperaturi višoj od 60 Celzijevih stupnjeva, ali u kratkim vremenskim odjsečcima.

Tako skraćuje rastegnuta kolagenska vlakna za dvije trećine, a kako se skraćuju vlakna, tako se rodnica sužava ili se mjehur podiže u normalniji položaj. U velikom broju slučajeva radi se s oba nastavka.Terapija traje od 30 do 45 minuta, tijekom kojih liječnik tri puta ponavlja postupak. Nema anestezije, posebnih priprema, nuspojava. Nakon zahvata žena treba dva tjedna koristi estrogensku kremu u rodnicu i izbjegava veće napore. Pa i seks.

...

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:55