Dejan Savićević: Hoćemo svoju državu i reprezentaciju

PODGORICA - Dejan Savićević, najbolji nogometaš Crne Gore svih vremena, nekadašnja zvijezda beogradske Crvene zvezde s kojom je bio prvak Europe te šampionskog tima Milana koji je triput osvajao scudetto, danas je, uz Milu Đukanovića, najvažnija ikona borbe za državnu samostalnost Crne Gore, a za unioniste neočekivani izdajnik kojeg vrijeđaju na svojim skupovima.

Žrtve srbijanske politike



Za jedne je i dalje Dejo majstor, za druge je izdajnik koji je iznevjerio Crvenu zvezdu i Delije te zaboravio 29. svibnja 1991., kada je sa Zvezdom bio šampion u Europi!



BOKOKOTORSKI HRVATI MOŽDA PRESUDNI ZA NEZAVISNOST CRNE GORE



- Ovo nije moj politički angažman jer nisam ni u jednoj stranci, ovo je moj doprinos da vratimo državnost jer ja želim svoju državu - Crnu Goru! Kada se raspala SFRJ, za kojom otvoreno žalim, jer sam dijete komunizma, svoje države dobili su svi osim nas, što nije u redu. Drugo, ova sadašnja zajednica sa Srbijom je na neravnopravnim osnovama i mi, kao manji, tu puno gubimo, do te mjere da bi u nekoj doglednoj budućnosti mogli i nestati. To ja neću i zato sam za samostalnu Crnu Goru. Ne moramo mi stalno biti nečiji 'mlađi brat' - kaže popularni Dejo, kojeg ovdje u Podgorici, primjetno je, tretiraju kao božanstvo.



- Svatko želi biti domaćin u svojoj kući - dodaje.



Mnogo je onih, kaže, koji glasuju za ostanak sa Srbijom, a "Beograd su vidjeli samo na razglednici".



- I onda takvi mene napadaju, a nitko od njih ne voli Beograd više od mene. Konačno, ja sam tom gradu i tom klubu dao puno, samo želim čiste račune - objašnjava. Probleme je, kaže Savićević, izazvalo to što Srbi Crnu Goru svojataju i smatraju svojom, ali to tako ipak ne ide.



Osim toga, zašto bi Crnogorci bili taoci srbijanskih nesporazuma s Haagom, pita se. Evo, oni ne žele, kaže Dejo, isporučiti Mladića, a na red će doći i Karadžić, pa netko peti pa deseti.



- Zašto da mi budemo žrtve srbijanske loše politike! Svaka šuša u Srbiji zna gdje je Mladić, a vlast kao ne zna i ne isporučuje ga. A mi za to plaćamo! Ne bi išlo - žesti se Dejo.

Podijeljeni sportaši



Kao predsjednik nogometnog saveza Crne Gore, kaže, susreo se i s velikom nepravdom prema igračima, klubovima i trenerima iz Crne Gore.



- Nakon referenduma krećemo u osnivanje vlastite reprezentacije, doduše, još će na SP-u u Njemačkoj biti zajednički tim, kao neko 'opijelo' sadašnjoj zajednici, ali onda, zdravo, doviđenja, svatko na svoju stranu - kaže Savićević. Doduše, Srbija će samostalno igrati u kvalifikacijama za predstojeće Europsko prvenstvo, a Crna Gora će se uključiti tek u ciklusu izlučnih natjecanja za SP u JAR-u 2010.



Kaže kako bi volio da prva utakmica nove reprezentacije bude baš sa Srbijom, ali sumnja da je to moguće zbog sadašnjih tenzija i napetosti, a ne bi imao ništa protiv  i za što skoriji susret s Hrvatskom.



Mnogi sportaši podržavaju jednu ili drugu opciju, uz Savićevića su još Predrag Mijatović, Duško Ivanović i Boško Tanjević, a uz unioniste su Žarko Paspalj i Dragan Peruničić.



- Meni je žao što nismo svi zajedno, kao što su bili sportaši u Hrvatskoj, ali ovdje je jak srpski element - kaže Savićević, napominjući da je u Zvezdi bio cimer Goci Juriću, da se izuzetno dobro slagao s Prosinečkim, ali da je u Milanu izbjegavao polemike sa Zvonom Bobanom, kojega vrlo cijeni.



- Nisam mogao uvjeriti ga u svoje, a bogme ni on mene u njegovo, pa smo prekinuli političke rasprave - smije se Dejo.





Predsjednik Republičke komisije František Lipka rekao je da je referendumski proces pripremljen na najbolji mogući način i da za crnogorski plebiscit vlada veliko zanimanje.



On je novinarima rekao da je Republička referendumska komisija (RRK) dobro odradila posao i da je referendumski proces pripremljen u skladu s crnogorskim zakonima i europskim standardima.



- Sve je pripremljeno na najbolji mogući način i stvoreni su uvjeti da referendumski proces prođe onako kako treba - rekao je Lipka. Sva biračka mjesta otvaraju se 21. svibnja u 7 sati, a izjašnjavanje građana trajat će do 21 sat.



Republička referendumska komisija objavit će u nedjelju navečer djelomične rezultate izbora, a prema riječima predsjednika Republičke komisije, zadnji rok za objavljivanje konačnih službenih rezulatata referenduma je ponedjeljak u 21 sat. Nevladina organizacija, Centar za demokratsku traniziciju, koristeći softvere s posljednjih američkih izbora, najavila je da će prve neslužbene rezultate dati samo 15 minura nakon zatvaranja biračkih mjesta, u 21.15 sati.  (H)

U ponoć počinje izborna šutnja

PODGORICA - Referendumska kampanja u Crnoj Gori završava u ponoć, nakon čega, do nedjelje u 21 sat, nastupa izborna šutnja pa će tako politički akteri oba bloka, suverenističkog i unionističkog, moći u međuvremenu praviti samo interne analize svoga učinka i procjene eventualnog uspjeha.



Nataša Božić;Vlado Vurušić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. listopad 2024 01:07