Dinamo traži strane suce za utakmice protiv Hajduka

ZAGREB - Suđenje Damira Batinića u nedjelju navečer na Poljudu izazvalo je očekivanu reakciju vodećih ljudi kluba iz Maksimira, no kako je Zdravko Mamić u korizmi, javnosti se umjesto izvršnog dopredsjednika obratio direktor NK Dinamo Damir Vrbanović:



Više iz
rubrike
NOGOMET


- Tema, nažalost, nije nova, ali situacija je ozbiljna i dramatična, a ovaj istup nije alibi za našu ‘nulu’ protiv Osijeka. Suđenje u Hrvatskoj nije na očekivanoj razini, a pogotovo specifičan odnos koji naš najveći rival ima sa sucima. Hajdukov predsjednik Mate Peroš je uoči vikenda istaknuo kako prvi pogodak jako utječe na krajnji rezultat, pa ponukani tim njegovim istupom naglašavamo da “ono jučer” nije samo obična sudačka pogreška, kao ni “ono u derbiju” - započeo je Vrbanović, po struci odvjetnik, pred porotom novinara:



- Bio sam četiri godine predsjednik Udruge prvoligaša i imao privilegiju čitati službena izvješća sudačke organizacije te stoga mogu reći da Hajduk već niz godina u figurativnom smislu reketari hrvatski nogomet. Perfidno i licemjerno pritišću suce da griješe na njihovu štetu, iako je Dinamo po zapisnicima službenih sudačkih ekspertiza najoštećeniji klub u posljednjih nekoliko godina. No, nas su pokrili rezultati i trofeji, ali nažalost i amnestirali te suce.



Vrbanović je istaknuo da je Batinić nezasluženo na međunarodnoj, Fifinoj listi, aludiravši da ga je tamo pogurao Hajduk, pa mladi osječki sudac “vraća dugove” i najavio da će Dinamo još isti dan zatražiti od Izvršnog odbora HNS-a preispitivanje ne samo Batinićeva statusa nego cijele liste naših Fifa-sudaca, uključujući i Bebeka, “koji se osjećaju bezgrješnima”, kao i službeno zatražiti strane suce na preostala tri ovosezonska derbija:



- Za oba ogleda finala Kupa, kao i derbi u 33. kolu na Poljudu, tražimo od IO-a suce iz inozemstva i inzistirat ćemo kroz institucije da se to provede. Ako ne uspijemo, odgovornost za ono što će se događati na terenu morat će preuzeti IO, kao glavni operativni organ našeg nogometnog saveza.



Vrbanovićev vapaj za poštenjem zvuči groteksno ako se gleda na način da je Hajduk danas sličan Croatiji od sredine do kraja 90-ih, ne samo po sudačkom vjetru u leđa:



- Da, od 1996. do 1999. suci su se utrkivali u dodvoravanju našem klubu, borili se rukama i nogama da nam sude u Maksimiru, gdje ih je gledao ‘Netko’ kod koga su željeli dobiti poene. Ali Dinamo je tada bio bolji od svih i takva mu pomoć nije bila potrebna. Mi tvrdimo da ove sudačke pogreške u korist Hajduka nisu slučajne, kao ni 90% 11-eraca za njih dosuđenih na Poljudu, jer znamo odakle vjetar puše.



Dinamov vodeći pogodak iz zaleđa Šibeniku Vrbanović smatra previdom, jer je to za razliku od ove Hajduka i Zagreba bila jedina odluka na štetu gostiju, tada ionako inferiornijih.



- Apsolutno ćemo ovako reagirati i ako će suci loše suditi na našim utakmicama, jer takve stvari tjeraju publiku s tribina. Navijači ne žele čitati Peroševa priopćenja niti izvješća s ovakvih naših ‘pressica’, nadamo se da nije kasno, 10 kola prije kraja, da IO HNS-a poduzme korake po tom pitanju - zaključio je Vrbanović.

Nikola Lipovac
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. listopad 2024 17:35