DUBROVNIK -
Đurovića špilja ispod uzletišta dubrovačke
Zračne luke u Čilipima,
u ponedjeljak 6.srpnja,
otvorena je posjetiteljima koji će taj kraški fenomen uz stručnog vodiča ubuduće moći obilaziti svakih pola sata u trajanju od 20 do 25 minuta.
Špilja će za posjete putnika i izletnika biti dostupna svakodnevno od 10 do 18 sati, s tim da je za žitelje Dubrovačko-neretvanske županije ulaz besplatan. Unutrašnjost špilje osim "živih" siga nudi i arheološke nalaze iz 1. tisućlječa prije Krista, odnosno iz brončanog i željeznog doba.
Javnosti je prvi put predstavljena u kolovozu 2008., nakon sedmogodišnjih istražnih i obnoviteljskih radova u koje je utrošeno 2,2 milijuna kuna. Geomorfološki lokalitet dugačak je 156 metara, a smješten je dvadesetak metara ispod površine zemlje.
Prva istraživanja Đurovića špilje započeta su početkom 20. stoljeća, a nakon izgradnje Zračne luke u Čilipima više od 40 godina lokalitet je bio zatrpan i nedostupan izletnicima. Zbog iznimnih klimatoloških uvjeta u špilji gdje je temperatura konstantno 16 stupnjeva Celzijevih, zračna luka u suradnji s agencijom Dubrovnik Partner i konavoskim vinarima u unutrašnjosti planira izložiti sva priznata i geografski zaštićena konavoska vina u okviru postava koji će biti trajno izložen u špilji, uz mogućnost da posjetitelji na jednom mjestu kušaju sva vina konavoskog vinogorja. Inicijatori uvođenja enološke "galerije" predložili su da se Đurovića špilji nadjene umjetničko ime “Skycellar“ (nebeski podrum) za čiji se vizualni identitet brine dizajner Orsat Franković.
Gabrijela Bijelić / Epeha
Špilja će za posjete putnika i izletnika biti dostupna svakodnevno od 10 do 18 sati, s tim da je za žitelje Dubrovačko-neretvanske županije ulaz besplatan. Unutrašnjost špilje osim "živih" siga nudi i arheološke nalaze iz 1. tisućlječa prije Krista, odnosno iz brončanog i željeznog doba.
Javnosti je prvi put predstavljena u kolovozu 2008., nakon sedmogodišnjih istražnih i obnoviteljskih radova u koje je utrošeno 2,2 milijuna kuna. Geomorfološki lokalitet dugačak je 156 metara, a smješten je dvadesetak metara ispod površine zemlje.
Prva istraživanja Đurovića špilje započeta su početkom 20. stoljeća, a nakon izgradnje Zračne luke u Čilipima više od 40 godina lokalitet je bio zatrpan i nedostupan izletnicima. Zbog iznimnih klimatoloških uvjeta u špilji gdje je temperatura konstantno 16 stupnjeva Celzijevih, zračna luka u suradnji s agencijom Dubrovnik Partner i konavoskim vinarima u unutrašnjosti planira izložiti sva priznata i geografski zaštićena konavoska vina u okviru postava koji će biti trajno izložen u špilji, uz mogućnost da posjetitelji na jednom mjestu kušaju sva vina konavoskog vinogorja. Inicijatori uvođenja enološke "galerije" predložili su da se Đurovića špilji nadjene umjetničko ime “Skycellar“ (nebeski podrum) za čiji se vizualni identitet brine dizajner Orsat Franković.
Gabrijela Bijelić / Epeha
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....