Ekipa za najteže slučajeve ubojstava

Uz obilje akcijskih, SF, humorističnih i inih serija s kojima smo ušli u ovu godinu, Hrvatska televizija dovela je na naše male ekrane još jedan uspješni američki proizvod. Riječ je o policijsko-akcijskoj seriji "Završni udarac" čija je glavna zvijezda, glumica Kyra Sedgwick, ove godine drugi put uzastopno bila nominirana za Zlatni globus u kategoriji za najbolju žensku ulogu u dramskoj seriji. Osim te nominacije, serija je od početka emitiranja u SAD-u osvojila već nekoliko prestižnih nagrada, kao i hrpu nominacija, što je zasigurno velika potvrda kvalitete.



Simpatična, plavokosa glumica u svojoj najnovijoj televizijskoj avanturi glumi Brendu Leigh Johnson, jednu od vodećih američkih istražiteljica, tj. detektivku koja je bivša agentica CIA-e i koja putuje zemljom, od Atlante do Washingtona, ne bi li razriješila najprioritetnije i vrlo važne slučajeve ubojstava. Nakon brojnih putovanja, njezini šefovi su joj dodijelili mjesto voditeljice policijske jedinice u Los Angelesu. Posao je dobila zahvaljujući svom znanju i iskustvu u pronalaženju tajni osumnjičenika i izvlačenju priznanja koja će se zadržati i biti prihvaćena na sudu.



Žena na 'muškom terenu'



No njezin neuoubičajeni pristup poslu neće uvijek naići na odobravanje kolega, od kojih su većina muškarci nenaklonjeni ženi južnjačkog podrijetla koja se nikada ne ustručava reći što misli. Iako će "muški dio" odmah nakon njezina dolaska zauzeti "obrambeni stav", Brenda će se potruditi i vrlo brzo im dokazati da je jako vrijedan član tima. Tako će, uz rješavanje slučajeva, kolegama pomoći oko iznenadnih otkaza, transfera, ranih odlazaka u mirovinu, ali će i ugroziti njezina prijateljstva, testirati odanost i svako malo je natjerati da posumnja u odluku tko joj je istinski prijatelj, a tko ne.



Najveću podršku poslovno i privatno pružat će joj FBI-ev agent Fritz Howard (Jon Tenney), koji će joj neprestano dokazivati da nije tako loš kao što je mislila u početku. Veliki oslonac na poslovnom području Brenda će imati i u šefu Willu Popeu (J. K. Simmons). Osim njih troje u ekipi su i detektivi - mladi David Gabriel (Corey Reynolds), jedan od prvih koje je osvojila svojim znanjem i iskustvom, vječno mrzovoljni Provenza (G. W. Bailey) i uglađeni Andy Flynn (Tony Denison). Provenza i Flynn su dvojica savršenih istražitelja, no ponekad ipak naprave propuste poput prijavljivanja tijela u Provenzinoj garaži kako bi mogli otići na utakmicu Dodgersa. Stručnjak na području tehnike Mike Tao (Michael Paul Chan) ekipu osigurava na sve moguće načine, od prislušnih uređaja do spravica kojih se ne bi posramio ni James Bond, dok je detektiv Julio Sanchez (Raymond Cruz) stručnjak kad je riječ o bandama Los Angelesa. Tu su još i detektivka Irene Daniels (Gina Ravera), te policajac Taylor s kojim se Brenda u početku nikako ne može složiti.



Osim novog radnog mjesta i kolega koje ju baš i ne podržavaju, Brenda će i privatno imati problema, među kojima u najveće ubraja svoje nesavršenosti i neuroze.



Izazovi za ekipu



U nastavcima koji nas očekuju, ovaj tim vrhunskih istražitelja morat će riješiti niz slučajeva od kojih će neki utjecati na njihove privatne živote, ali i na međusobne odnose. Naime, u jedan od prvih slučajeva bit će umiješan prijatelj njihova šefa, a u sve će biti umiješan i FBI. Tražit će i snajperista osumnjičenog za ubojstvo članova jedne od najgorih gradskih bandi, istraživati slučaj ubojstva psihijatra koji je bio upleten u testiranje novoga lijeka protiv depresije tinejdžera. Tim će zaintrigirati i ubojstvo kćeri američke kongresnice za koju se dozna da je možda bila upletena u bolesnu seksualnu scenu u kojoj je trebala glumiti žrtvu silovanja, a tada će Brenda čak staviti vlastiti život na kocku. Među žrtvama čije će slučajeve morati riješiti bit će i ubijeni filmski producent, cijenjeni sudac, njegov nestali autistični sin, homoseksualac koji je, nakon večere s partnerom, pretučen na smrt, mlada Meksikanka čija se obitelj nezakonito doselila u Ameriku, iranski poslovni čovjek čije je ime bilo na FBI-evu popisu terorista, bogati starac koji je umro nekoliko mjeseci nakon što se oženio mladom striptizetom...



Velik uspjeh oštre detektivke



Iako u početku nije bila sigurna želi li prihvatiti ulogu oštre, ali ranjive, nesigurne i samosvjesne Brende jer je strahovala da će izgubiti dragocjeno vrijeme sa svojom obitelji, Kyra Sedgwick ju je prihvatila i sada, nakon dvije pune sezone i treće koja je u tijeku, kaže kako nije požalila jer je uspjela uskladiti privatni i poslovni život.



A da je odluka bila ispravna dokazuju i nagrade te nominacije koje je osvojila zahvaljujući dotičnoj gospođi Brendi - ove je godine već treći put uzastopno bila nominirana za Zlatni globus, kojeg je i osvojila prošle godine. Prve dvije sezone serije donijele su joj i uzastopne nominacije za Emmy, a bit će veliko iznenađenje ne nađe li se i ove godine u tom prestižnom društvu.


Tajana Škurić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:10